Pátek, 26. dubna 2024

Čeští experti se zapojují do průzkumu Dunaje

Čeští experti se zapojují do průzkumu Dunaje

Právě dnes začíná rozsáhlá expedice, zaměřená na výzkum Dunaje - Společný průzkum Dunaje 2 (The Joint Danube Survey 2 – JDS2). Cílem je získat kvalitní srovnatelné a spolehlivé informace o jakosti vody a jejím znečištění v celém Dunaji a jeho přítocích. Realizaci JDS2 koordinuje Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje (MKOD).

Akce začíná v německém Regensburgu, odkud vyplouvají tři lodě, které čeká cesta dlouhá 2375 km na území deseti zemí. Expedice zakončí svoji cestu koncem září v deltě Dunaje v Rumunsku.

Členy mezinárodního týmu je 18 vědců z Německa, Rakouska, České republiky, Slovenska, Maďarska, Srbska, Rumunska a Dánska. Hlavním výzkumným plavidlem je srbský Argus, maďarská loď Széchényi poskytuje ubytovací a skladovací kapacity a loď Piscius náležející evropskému Joint Research Centre slouží jako základna k průzkumu rybích druhů.  Práce v povodí řeky Moravy, která je českým přítokem Dunaje zajistí odborníci z brněnské pobočky Výzkumného ústavu vodohospodářského T.G.M., v.v.i.

JDS2 je pokračováním průzkumu provedeného v rámci prvního Společného průzkumu Dunaje (JDS1) v roce 2001 a umožní tak porovnat data nejenom regionálně, ale také v čase. V JDS2 jsou oproti JDS1 doplněny nové parametry, monitorovací body a po prvé budou zkoumány také hlavní přítoky Dunaje. Mezi nimi také řeka Morava. Shromážděné informace umožní vytvořit v rámci MKOD nejpokročilejší databázi povodí řeky na světě, která umožní například zveřejnit informace o tisících druhů organizmů a živočichů závislých na řece.

Na Dunaji bude 95 odběrných míst v 10 zemích. Budou testovány I následující přítoky: Morava, Dráva, Tisa, Sáva, Velika Morava, Arges, Olt, Iskar, Rusenski Lom, Jantra a Prut. Budou odebírány vzorky vody, sedimentů, biologického materiálu, plavenin, mušlí a ryb, každý ze vzorků bude odebrán na různých odběrných místech (např. levá strana , střed a pravá strana) v jedné části řeky.

Expedice navštíví také větší města, kde se bude prezentovat veřejnosti. Po dnešní akci v Regensburgu proběhnou akce pro veřejnost ve Vídni, Bratislavě, Budapešti, Osijeku, Bělehradě, Turnu Severin, Ruse, Vilkovu a Tulcea.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů