Pátek, 26. dubna 2024

Boj o letnění Nesytu se přiostřuje

Boj o letnění Nesytu se přiostřuje
Hlohovec, Sedlec/ Kritika odpůrců takzvaného letnění rybníka Nesyt neutichá. Rybníkář Otto Vaďura už dokonce podal správní žalobu na porušení metodiky zpracovaného plánu péče, který letos dnu rybníka umožnil odpočinek.
"Žalobu jsme poslali na adresu Městského soudu v Praze. Žalovanou stranou je ministerstvo životního prostředí. Odpověď jsme zatím neobdrželi," řekl Vaďura, který už od začátku upozorňuje na nesmyslnost letnění největšího moravského rybníka.
Vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Matuška je přesvědčen, že je letnění rybníku v pořádku. "Děláme dobrou věc pro ochranu přírody. Já bych to nedramatizoval," řekl. Obnažení dna Nesytu podle něj vedlo k uhnízdění vzácných ptačích druhů a objevení některých druhů slanomilných rostlin. "Určitou komplikací je suché klima, ale to je problém v celé republice," dodal Matuška.
Stát už uvolnil první peníze na prosekání plevele na dně rybníka. "Včera jsme začali sekat travní hmotu v příbřežním pásu k Sedleci. Porost plánujeme poséct až na osmdesáti hektarech. Uvidíme ale, zda změklé dno unese těžší techniku," uvedl Matuška s tím, že část zelené hmoty, které rybník zbavují traktory s bočními sekačkami, odvezou pryč a další množství plánují ochranáři spálit na místě.
Podle Vaďury jsou to ale další vyhozené peníze. "Za chvíli je to tam znovu. Všude se technika nedostane a s ručními sekačkami je to marná práce," namítá rybníkář, který se navíc ptá, co bude s vyrašenými výmladky vrb a topolů. Některé mladé stromy už sahají do výšky dvou metrů a mají až čtyři centimetry silný kmen. Senátor Jan Hajda proto svolal na konec srpna jednání, na které pozval i ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny a zástupce ministerstva životního prostředí. "Schůzku jsme iniciovali proto, že ochránci přírody slíbili, že nás po vyhnízdění ptáků seznámí s dalším postupem. To se ale nestalo. Složitá situace s nedostatkem vody se ještě prohloubila. Vždyť dosud nebyl schválen manipulační řád," podotkl senátor, jemuž se rozhodnutí o letnění Nesytu jeví jako jednostranné.

TOMÁŠ FRYŠAVSKÝ
Název zdroje: Břeclavský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů