Pátek, 26. dubna 2024

Do Bratislavy sa priplavili lode skúmajúce kvalitu a znečistenie Dunaja

Do Bratislavy sa priplavili lode skúmajúce kvalitu a znečistenie Dunaja
Bratislava (TASR) - Tri lode vykonávajúce Spoločný prieskum Dunaja 2 sa dnes priplavili do Bratislavy. Najrozsiahlejšia expedícia na svete zameraná na prieskum rieky tu bude získavať informácie o kvalite vody vrátane jej znečistenia.

"Približne len päť až sedem percent analýz sa vykonáva priamo na lodi. Zvyšné odobrané vzorky budú analyzované prevažne po skončení celej expedície. Je preto predčasné robiť závery," povedal technický expert na vodné hospodárstvo Medzinárodnej komisie pre ochranu Dunaja (MKOD) Igor Liška. Konštatoval, že podľa predbežných výsledkov základných chemických ukazovateľov nedošlo k zhoršeniu vody, dokonca sa dá uvažovať o miernom zlepšení kvality.

Prieskum sa uskutočňuje pomocou novej metódy biologického vzorkovania. "Práve táto metóda skúmania doteraz nebola dostatočne rozvinutá," povedal šéf vedeckého tímu prieskumu Béla Csáni. Na Dunaji je celkovo naplánovaných 95 odberných miest v desiatich štátoch. Testované budú aj dunajské prítoky, z ktorých odoberú vzorky vody, biologického materiálu, mušlí, rýb a iné.

Podobný prieskum sa uskutočnil už v roku 2001. Informácie zhromaždené z oboch výskumov poslúžia na vytvorenie najpokročilejšej databázy povodia rieky na svete. Tá umožní zverejnenie informácií o tisícoch druhov organizmov závislých na rieke. Akcia sa začala 14. augusta v nemeckom Regensburgu a skončí sa v rumuskom meste Tulcea 27. septembra. Prieskum koordinuje sekretariát MKOD so sídlom vo Viedni. Medzinárodná spolupráca v povodí Dunaja je mimoriadne dôležitá, keďže Dunaj je spoločnou riekou 19 krajín.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů