Pátek, 26. dubna 2024

Vodní skútry v sobotu zablokovaly Vltavu

Vodní skútry v sobotu zablokovaly Vltavu

Majitelé vodních skútrů v sobotu v Praze symbolicky zablokovali Vltavu. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s připravovanou novelou zákona o vnitrozemské plavbě, která zakazuje některým plavidlům vjet na vodu. Přehradili proto na několik minut řeku u železničního mostu.

Majitelé nesouhlasí s omezováním plavby lodí, které mohou plout ve skluzu. Podle nich jsou to moderní lodě, které neohrožují životní prostředí. Nekouří a nehlučí. Připravovaná novela podle organizátorů protestu diskriminuje určité skupiny lodí a vodních skútrů. Navíc tyto lodě jsou v České republice legálně přihlášeny.

Nelíbí se jim nová vyhláška

Skútrařům a majitelům lodí se také nelíbí připravované zpoplatnění ježdění na vodě. "Dosud byla vždy rekreační plavba po celé ČR bezplatná, obdobně jako tomu je i v jiných zemích Evropské unie," uvedli uživatelé rekreačních plavidel v prohlášení.

Tam, kde je to podstatné vyřeší podle nich situaci jednoduché značky, které plavbu omezí. Například tam, kde jsou pláže, kotvení lodí nebo maríny. Jinak je prý ale zákaz naprosto nesmyslný na přehradách a volných úsecích Vltavy nebo Labe.

Budou pokračovat

Setkání majitelů rekreačních lodí ovšem blokádou nekončilo. Čekají je ještě například závody plachetnic. Skútraři už uspořádali několik protestních akcí. Bojovali zejména o zrušení zákazu letní plavby, který jim od roku 2002 zakazoval vjet na vodu v období od 15. června do 15. září. Vyhlášku, která skútraře na vodu letos pustila, podepsal ministr dopravy Aleš Řebíček 10. srpna.

Majitelé vodních skútrů to ale považovali za dočasné řešení. Celý problém měl vyřešit nový zákon o vnitrozemské plavbě. V okolních státech je prý mnohem volnější režim pro plavbu.

Míří k úradu vlády

Pro tentokrát to bylo ale prý jen varování. Už v pátek totiž chtějí jít demonstrovat před úřad vlády. A tentokrát jsou odhodláni zablokovat velmi pomalou jízdou auty i magistrálu.

www.nova.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů