Pátek, 26. dubna 2024

Uherskobrodská vodní elektrárna po letech opět vyrábí elektřinu

Uherskobrodská vodní elektrárna po letech opět vyrábí elektřinu

ZLÍNSKÝ KRAJ - Malá vodní elektrárna na řece Olšavě v Uherském Brodu, která byla odstavena v roce 2002, opět produkuje elektřinu. Povodí Moravy po náročné rekonstrukci zahájilo tento týden její zkušební provoz. Podnik získal na opravu elektrárny část peněz od Evropské unie a státu.

Provozovatel předpokládá, že roční výroba elektrárny bude činit zhruba 250 MWh, veškerou vyrobenou elektřinu bude odebírat distribuční společnost. "Tato vodní elektrárna tak teoreticky dokáže s využitím obnovitelného zdroje energie pokrýt roční spotřebu přibližně 80 domácností," sdělil Martin Mikeska z Hnutí Duha.

Elektrárna u vahadlového jezu vznikla v roce 1995. Od počátku se ale potýkala s provozními problémy, které vyvrcholily úplným odstavením z provozu. Práce na rekonstrukci zahájili stavbaři v srpnu loňského roku. Celkové náklady na stavební úpravu objektu a instalaci nového technologického zařízení činily 7,9 milionu korun.

Elektřinu začne ještě v letošním roce dodávat ve Zlínském kraji do rozvodné sítě také další malá vodní elektrárna. Zařízení nyní vzniká u jezu na řece Vláře u Bohuslavic nad Vláří na Zlínsku. Investorem je obec. Celkové náklady jsou asi devět milionů korun, část prostředků získala obec ze zdrojů Evropské unie.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů