Pátek, 26. dubna 2024

Čína chystá po Třech soutěskách další obrovskou vodní elektrárnu

Čína chystá po Třech soutěskách další obrovskou vodní elektrárnu
Vodní dílo má být dokončeno v roce 2015 a náklady na projekt jsou odhadovány v přepočtu na 6,74 miliardy dolarů.
 

Čína dnes přehradila tok své nejdelší řeky Jang-c'-ťiang kvůli stavbě druhé největší vodní elektrárny v zemi. Informovala o tom čínská státní média. Vodní dílo Si-luo-tu na horním toku Jang-c'-ťiangu, kde se tato řeka nazývá Ťin-ša, má být dokončeno v roce 2015 a náklady na projekt jsou odhadovány v přepočtu na 6,74 miliardy dolarů. Větší je pouze hydroelektrárna Tři soutěsky na téže řece.

Nová přehrada bude stát na hranici provincií Jün-nan a S'-čchuan na čínském jihozápadě, kde dnes nákladní auta složila poslední hromadu kamení k zablokování proudu řeky.

Elektrárna má mít výkon 12.600 megawattů

"Přípravné práce jsou ukončeny, nyní projekt vstupuje do hlavní stavební fáze," uvedl list China Daily. Deník připomněl, že Dlouhá řeka byla naposledy přehrazena v roce 1997, právě pro největší hydroelektrárnu světa Tři soutěsky, která má roční výkon 18.200 megawattů.

Instalovaný výkon projektu Si-luo-tu bude 12.600 megawattů. V roce 2015 má být dokončena také hydroelektrárna Siang-ťia-pa o výkonu 6000 megawattů. Pro srovnání výkon jednoho reaktoru v JE Temelín je 1.000 MW.

Čína vyzdvihuje budování vodních elektráren jako ekologickou alternativu tepelných elektráren a také jako příležitost jak odstranit chudobu a podpořit hospodářský růst na zaostalejším jihu země, který je bohatý na vodní zdroje.

Čínští i zahraniční kritikové ale poukazují na to, že tato gigantická díla ničí životní prostředí a kulturní památky a vynucují si stěhování milionů lidí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů