Sobota, 27. dubna 2024

Čechům se v Brazílii daří zejména ve vodohospodářství

Čechům se v Brazílii daří zejména ve vodohospodářství

Pokud chcete uspět na jihoamerickém trhu, založte si zde dceřinou společnost.

Do Brazílie jezdí pravidelně už sedm let a považuje se téměř za místního. Také specifika tamního trhu už si osvojil.

"Brazílie není jednoduchou zemí. V řadě věcí se vyznačuje nepružnou administrativou, má složitý daňový systém, některé zvyklosti jsou pro nás nestandardní. Brazilci jsou proslulí svou kreativitou, ale i ta má své meze a někdy vede k cíli klikatou cestou. Paušálně ale národ hodnotit nelze, mezi jednotlivými oblastmi jsou značné rozdíly. Jestliže se ve státě Sao Paulo obecně potkáte s vysokou odbornou úrovní, pracovním nasazením a spolehlivostí, nemusí to zdaleka platit například pro přímořské oblasti blíže u rovníku," dělí se o poznatky Vladimír Kudela, generální ředitel společnosti Centroprojekt. Podle něho se uvedená úskalí nejlépe zvládají s pomocí místních spolupracovníků.

I s nimi má šéf této zlínské firmy zkušenosti, v Sao Paulu má dceřinou společnost. "Předpokladem úspěšného podnikání je zapojit do spolupráce vysoce kvalifikované místní odborníky, znalé domácího prostředí. My jsme takové, kteří tvoří jádro pracovního kolektivu, našli," poznamenává Vladimír Kudela.

Právě kvalitní lidé jsou podle něho předpokladem úspěchu i v Brazílii, neboť dokáží být flexibilní a nabídnout řešení na míru. "To je jedna z věcí, která nás odlišuje od velkých, tudíž i více rigidních firem. Jsme schopni nabídnout v podstatě jakoukoliv světově dostupnou technologii a s využitím našich zkušeností ji v maximálně možné míře přizpůsobit potřebám zákazníka," poznamenává šéf zlínské firmy.

Konkurence je však v oboru ostrá, byť Centroprojekt patří k technickým špičkám v oboru. I proto firma záhy zavedla dnes plně certifikovaný standard jakosti podle ISO norem.


Podnikatelské zaměření Centroprojekt, jenž se zabývá projektovou, inženýrskou a dodavatelskou činností v oblasti průmyslových, energetických a vodohospodářských staveb, předurčuje k tomu, aby sledoval vývoj ochrany životního prostředí, zejména ve vodohospodářství.

"Brazilská vláda vytváří tlak na velké investory v tradičních odvětvích, kterými jsou výroba celulózy a papíru, ocelářská výroba či petrochemie. Tyto společnosti expandují a při zvyšování objemu výroby jsou nuceny přijímat i opatření na ochranu životního prostředí. To vytváří podnikatelské příležitosti v oboru. Zvyšuje se však zájem i o municipální projekty. Ty jsou ale z pohledu dodavatelů komplikované, především kvůli složitosti zajišťování jejich financování," říká Vladimír Kudela. Nehledě na brazilská specifika a některé bariéry v podnikání má však v Brazílii velké plány, které podporuje doposud nejvýznamnější reference, úspěšně realizovaná zakázka v papírně Veracel.

"Nyní se nám podařilo získat prestižní zakázku v petrochemickém průmyslu pro obří společnost Petrobrás a samozřejmě si tohoto zákazníka chceme udržet. Od švýcarské firmy ELEX jsme pro Brazílii a Chile koupili exkluzivní licenci na výrobu a dodávky elektrostatických odlučovačů. Momentálně zpracováváme také projekt Tres Lagoas podobného rozsahu, jako byla papírna Veracel pro firmu VCP, a dokončujeme i dva významné projekty pro společnost Klabin," poznamenává šéf Centroprojektu.

Brazílii a tamní dceřinou společnost přitom chápe jako základnu pro expanzi do okolních států. "Jejím prostřednictvím podporujeme činnost Centroprojektu Chile v Santiagu, zajišťujeme zakázku v Argentině a rádi bychom i do Uruguaye. V průběhu dubnové návštěvy ministra Martina Římana jsme spolu s významnými partnery z Kanady a Brazílie podepsali memorandum o založení společného podniku právě v této zemi. Motivací je velká připravovaná zahraniční investice v oboru," dodává Vladimír Kudela.

Brazílie a její specifika

- Brazilci jsou kreativní pracovníci

- mezi zaměstnanci jednotlivých oblastí panují značné rozdíly

- předpokladem úspěchu je zapojit do spolupráce kvalifikované místní odborníky

- pokud chcete zakázku v municipálních projektech, čeká vás složitý proces zajištění financování

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů