Pátek, 26. dubna 2024

Čistší voda? Za 900 milionů!

Čistší voda? Za 900 milionů!
Ještě čtyřiadvacet měst a obcí na Vysočině musí do konce roku 2010 zmodernizovat a rozšířit své čistírny odpadních vod a kanalizace, aby kraj vyhověl závazku, který dala Česká republika při svém vstupu do Evropské unie. Kdo bude vypouštět špínu, bude platit Pokud by obce do toho data nezlepšily kvalitu vypouštěných vod, čekaly by je vysoké sankce.

Potíže by současně čekaly také republiku jako celek. „Republika si vzala vůči Evropské unii velice přísný závazek, který si ostatní vstupní země ani nedohodly,“ řekl Jaroslav Mikyna, vedoucí oddělení vodního hospodářství krajského úřadu.

V celé České republice se jedná o 515 měst a obcí, kde by náprava současného stavu měla stát podle vládních odhadů 49 miliard korun. Vysočina se z tohoto počtu však naštěstí týká jen malá část.

V kraji musí investovat do čištění svých odpadních vod čtyřiadvacet aglomerací, celkem by to mělo stát 900 milionů korun. „Vzhledem k počtu aglomerací je na tom Vysočina ve srovnání s jinými kraji dobře. Stejně tak i pokud porovnáme potřebné finance - jsou kraje, které potřebují dvě miliardy korun a třeba v případě Prahy jde dokonce o patnáct miliard,“ řekl Mikyna.

Meziříčí: bude to těžké Jednu z nejbolavějších investic má před sebou Velké Meziříčí, kde přijde modernizace čistírny na tři sta milionů korun. Podíl města na této částce bude sice jen třetinový, ale roční rozpočet města je pouze kolem 180 milionů korun.

„Je to pro město velké břemeno, které nás brzdí v rozvoji i v žádostech o jiné granty,“ řekl tajemník velkomeziříčské radnice Stanislav Rosa. „Čistírna jede v současné době na doraz. Pokud nechceme mít v blízké době ve městě stavební uzávěru, nezbývá nám nic jiného, než do toho jít,“ podotkl před časem starosta města František Bradáč.

Skutečnou cenu za novou čistírnu ještě město nezná - tendr na dodavatele se ještě neuskutečnil. Stavba by zde měla být zahájena letos na podzim, nebo na jaře příštího roku. Součástí projektu bude odkanalizování meziříčské místní části Mostiště.

http://www.i-vysocina.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů