Pátek, 26. dubna 2024

Vysočina přidá obcím na lepší čištění odpadních vod 20 mil. Kč

Vysočina přidá obcím na lepší čištění odpadních vod 20 mil. Kč
Kraj Vysočina letos zvýší dotace na přestavby kanalizací a čistíren odpadních vod o 20 milionů korun na 66,7 milionu korun. O příspěvek na tyto akce mají obce v kraji velký zájem, jejich investice navíc pomohou zmírňovat dopady hospodářské krize v regionu, zdůvodnil postup kraje hejtmanův náměstek Vladimír Novotný (ČSSD). Navýšení dotace dnes schválili krajští zastupitelé.

Peníze na drobné vodohospodářské akce kraj rozděluje ve dvou kolech. V letošním rozpočtu na ně byla původně vyčleněna částka 46,7 milionu korun. V prvním kole, které bylo uzavřeno na konci ledna, už ale obce požádaly o 56 milionů korun dotací. Další žádosti mohou samosprávy posílat na kraj do konce července.

Letos zatím kraj mezi prvních osm úspěšných projektů rozdělil 26,1 milionu korun. Přes pět milionů dostala obec Daňkovice ležící v CHKO Žďárské vrchy a v ochranném pásmu vodního díla Vír. V této obci bude postavena čistírna odpadních vod. Podobnou částkou přispěl kraj na rekonstrukci čistírny a kanalizace v Heralticích na Třebíčsku, kde se nachází významné prameniště pitné vody. Čištění odpadních vod se zlepší také v Bohdalově, Lidmani, Polné, Telči, Rokytnici nad Rokytnou a v Trnavě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů