Sobota, 27. dubna 2024

Diskuze o implementačním procesu povodňových rizik se účastní na tři desítky států

Diskuze o implementačním procesu povodňových rizik se účastní na tři desítky států

Celkem sedmdesát odborníků z 26 zemí Evropské unie, ale i Norska a Švýcarska, se účastní dvoudenního workshopu WGF, který se koná na brněnském výstavišti v rámci veletrhu Watenvi.
Jednání se zabývá implementačním procesem směrnic týkajících se vodního hospodářství jednotlivých zemí. Skupina F je součástí Working Group Evropské komise, která se zaměřuje na legislativu povodňových rizik. Na workshop naváže jednání grémia Vodních ředitelů evropské sedmadvacítky.

„Nová směrnice je připravovaná v rámci procesu nového vodního zákona a počítá se zavedením jednotlivých norem EU do naší legislativy. Práce na tomto souladu již začaly a předpokládá se, že potrvají do roku 2013. Zatím je velmi těžké odhadnout, jaké si tato implementace vyžádá náklady. Obsahuje totiž poměrně náročné investice například na mapování povodňového rizika, modelování povodní a na sestavování povodňových plánů,“ uvedl Jan Daňhelka z Odboru ochrany vod MŽP. Podle něho lze předpokládat, že finanční nároky budou pokryty především ze zdrojů koofinancovaných společenstvím, tedy z Operačního programu Životní prostředí. Ten počítá s poskytnutím dotací na tuto oblast už v tomto roce.

Každý den se diskutovalo šest témat, účastníci hovořili o výsledcích svých výzkumů a prezentovali různé projekty ve svých zemích. Poté probíhala k jednotlivým tématům diskuze. „Dá se říci, že jde o obecná jednání. Musíme si uvědomit, že každý stát potřebuje jiná opatření proti povodním. V Česku se potýkáme především s říčními povodněmi, přímořské státy mají problémy jiného charakteru a země s horskými masivy bojují se záplavami z tajícího sněhu a ledu. Všechny státy proto mají na tuto směrnici a její implementaci do národní legislativy rozdílné názory,“ doplnila Michaela Brejchová z MŽP.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů