Pátek, 26. dubna 2024

Šídlovský rybník by měla pro plavce zachránit žací lišta na přemnožení vodní rostliny

Šídlovský rybník by měla pro plavce zachránit žací lišta na přemnožení vodní rostliny

Město Plzeň se od jara snaží vrátit do seznamu míst vhodných ke koupání oblíbený Šídlovský rybník, který se nachází v těsné blízkosti sídliště Lochotín. Rybník bohužel zarostl vodními rostlinami, které nyní vodohospodáři odstraňují pomocí žací lodi.

"Jarní oprava bezpečnostního přelivu Šídlovského rybníka si vyžádala jeho vypuštění. Vysoké jarní teploty a s tím spojené prohřátí vodního sloupce společně s vysokou průhledností vody a nízkou hladinou způsobily, že rybník zarostl stolístkem i vláknitými řasami a tyto rostliny pokryly téměř polovinu jeho hladiny," řekl Richard Havelka, vedoucí úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně.

Od začátku června pracovníci Správy veřejného statku města Plzně pracují na odstraňování rostlin mechanickým způsobem s využitím žací lodi, která se v rybníkářství běžně využívá k regulaci vodních rostlin. Pomocí ní se podařilo z rybníka odstranit zatím alespoň část biomasy rostlin. "Ve dnech 27. - 28. června jsme na Šídlovském rybníku úspěšně otestovali speciální zařízení v podobě žací lišty, která vodní rostliny ostřihává v hloubce zhruba dvou metrů. Následně je musíme z vody odstranit, aby nedocházelo k uvolňování živin pro další růst vodní vegetace," vysvětlil Richard Havelka.

Regulace rostlin pomocí žací lišty hodlají pracovníci správy veřejného statku využívat i do budoucna tak, aby se podařilo odstranit co největší množství biomasy rostlin především v místech intenzivně využívaných ke koupání. "Významným faktorem ovlivňujícím kvalitu vody v rybníce je také výška hladiny vody. Jelikož je Šídlovský rybník zcela závislý na přítocích vody z okolních lesních pozemků a na atmosférických srážkách, je v současnosti regulace vodních rostlin mechanickou cestou jedinou možností, jak kvalitu vody pro koupání ovlivnit," dodal Havelka.

Další použití speciální žací lišty, která patří v České republice zatím mezi unikátní, plánují pracovníci správy veřejného statku ve dnech 18. - 20. července.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů