Pátek, 26. dubna 2024

Vody je v řekách málo, přesto vodáci místa najdou

Vody je v řekách málo, přesto vodáci místa najdou

Vodáci, kteří se v příštích dnech chtějí vydat na vodu, musí počítat s tím, že v řekách jí mnohde moc není. Občasné přeháňky totiž hladiny řek příliš nezvedly. Informoval o tom Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.
Dobrá je situace stále na Lužnici, problémy ale mohou nastat nad vodáckou osadou Suchdol, kde je zarostlé koryto. Splavný je i přítok Lužnice Nežárka, která tak může být alternativou pro plavbu v této oblasti jižních Čech. Dostatečné průtoky jsou i na Vltavě, ale vodáci musejí dát pozor na to, že ke splutí její horní části je nutná registrace. Splavný je také úsek řeky z Vyššího Brodu, který vodáci využívají nejčastěji.
Otava je splavná již jen z Radešova, protože na horním toku je vody málo. Naopak pod Sušicí je plavba možná bez obav a problémů. Méně vody je v Ohři, takže v některých peřejích jsou obnažené vrcholky kamenů. Přesto je tok nadále průjezdný.
Dostatek vody je v Berounce mezi Plzní a Prahou. Sázava nabízí slušné podmínky pod Týncem, naopak v peřejích Stvořidla hrozí otlučení lodí. Dobře splavné jsou střední a dolní toky Jizery a Labe, pozor je tam třeba dát jen u některých jezů, které se opravují.
Z menších toků jsou splavné jen některé nížinné úseky.
Méně vody je v moravských řekách, takže splavné jsou jen dolní toky Opavy, Odry a Dyje. Morava je splavná od soutoku s Desnou z Postřelmova. O víkendu bude až k Opavě velmi dobře splavná Moravice kvůli vodě vypouštěné pod Podhradím.
Podobná situace s vodou je na řekách na Slovensku a v Polsku. Více vody a divokou vodu najdou vodáci v alpských řekách.
Eva ŠINKOVSKÁ

http://www.regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů