Pátek, 26. dubna 2024

Pražská přírodní koupaliště pomáhají zachránit evropské dotace

Pražská přírodní koupaliště pomáhají zachránit evropské dotace

Lidé stále v menší míře využívají pražské rybníky, potoky a vodní přehrady. Hlavní město se proto rozhodlo některé z nich revitalizovat s pomocí peněz z Evropské unie.

Vodních ploch, které potřebují v české metropoli odbahnit, zpevnit břehy a zlepšit přístup k vodě, je velké množství. Jen v Praze je veřejnosti k dispozici hned 46 rybníků, 99 potoků a čtyři vodní přehrady. Některé z nich však nejsou k rekreaci příliš vhodné. V současnosti probíhá v Praze několik projektů regenerace vodních ploch, na které se podařilo získat z Evropské unie přes padesát milionů.

"Magistrát soustavně podporuje obnovu vodních toků na území hlavního města. Tyto projekty jsou velmi důležité už kvůli ochraně proti povodním. Jsme rádi, že k tomu máme možnost využít i podporu z Evropské unie," zdůraznila náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK ED), která má evropské fondy na starosti. "Osobně mě například potěšil projekt revitalizace Kyjského rybníka a Rokytky, který byl dokončen v minulém roce," dodala.

Obnova čeká například část údolí Říčanského potoka. "Nad Uhříněvsí se na Říčanském potoce rozkládá soustava rybníků, která byla v minulosti hojně využívána k rekreaci obyvatel z širokého okolí," řekla Dana Sopoušková z městského úřadu Prahy 22. "V okolí rybníků se dal báječně trávit volný čas koupáním a procházkami přírodou. V průběhu let však vlivem špatné kvality vody v Říčanském potoce došlo k zanesení rybníků sedimenty, což mělo nepříznivý dopad na atraktivitu této lokality," uzavřela.

Městská část Praha 22 se proto rozhodla uskutečnit projekt revitalizace, která by místu vrátila původní význam. V rámci projektu budou nejen odstraněny sedimenty z rybníků, ale dojde i k obnově porostů v jejich okolí a díky nové cyklotrase bude lokalita propojena na síť cyklotras Ladova kraje. Projekt, na který Evropská unie přispěla více než 17 miliony korun, byl zahájen v lednu 2009 a měl by být dokončen v dubnu 2010.


Autor / zdroj: Mediafax
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů