Čtvrtek, 28. března 2024

Proti sinicím mají pomoci železité látky

Proti sinicím mají pomoci železité látky

Podle Dětí Země může být efekt sporný

Brněnský krajský úřad povolil Povodí Moravy, s. p., výjimku z vodního zákona pro použití závadných látek do Brněnské přehrady, kterými jsou různé železité látky. Ty mají s tzv. biopreparáty a huminovými látkami likvidovat nadměrné množství sinic. Děti Země, které se řízení o použití těchto látek zúčastnily, mají ale pochybnosti, zda dlouhodobě kvalitu vody zlepší a zde nejde jen o obrovsky drahý experiment.

"Z podkladů ze spisu a z odborných materiálů, které jsme získali, nejsme až tak přesvědčeni, zda se podaří za stovky miliónů korun skutečně dlouhodobě zajistit nižší koncentrace sinic v přehradě, neboť i tak bude nadále probíhat značný přísun fosforu ze Svratky," tvrdí Miroslav Patrik z Dětí Země.

Za pozitivní signál od krajského úřadu naopak považuje nepovolení použít drahé chloridové a síranové látky s hliníkem pod názvem PAX-18, jejichž neškodnost vůči živočichům ve vodě není jednoznačně prokázána. Navíc jejich účinnost v boji proti sinicím na Máchově jezeře byla velmi nízká, takže by šlo o další experiment.

Z posudku Hydrobiologického ústavu Akademie věd ČR z Českých Budějovic například vyplývá, že účinky mnohých chemikálií v boji proti sinicím ve vodních nádržích Plumov, Brno a Luhačovice jsou jen krátkodobé, jelikož je do nich nadále přinášen nežádoucí fosfor a organické látky. Jejich použití bylo tak efektivní jen u nádrže v Luhačovicích.

"Zatím to spíše vypadá, že se přehrada letos za velké peníze prostě krátce vyčistí, aby před podzimními komunálními volbami mohly některé strany ukázat, že myslí i na lidi a nejen na sebe," myslí si Patrik.

Odkaz na internetové stránky:

Posudek BC AV ČR k návrhům opatření "boje" proti sinicím v nádržích Plumov, Brno a Luhačovice (16.05.08)
aa.ecn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů