Pátek, 26. dubna 2024

Do Podhradského rybníka se po odstranění nánosů vrací voda

Do Podhradského rybníka se po odstranění nánosů vrací voda

Do Podhradského rybníka v Plumlově na Prostějovsku se po zhruba půl roce vrací voda. Pracovníci Povodí Moravy ji začali napouštět do rybníka poté, co z něj loni vytěžili nánosy plné živin pro sinice. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Veronika Slámová. Rybník je čisticí zónou pro Plumlovskou přehradu, která je nyní vypuštěná. Vodohospodáři tam již sice odstranili sedimenty, čeká je ještě oprava hráze. Cílem je zlepšit kvalitu vody, v níž se v minulosti přemnožovaly nebezpečné mikroorganismy.

Vodohospodáři rybník vypustili loni v létě a odtěžili z něj 60.000 metrů krychlových usazenin. Rybník o rozloze 14,5 hektaru prošel ještě ozdravnou kůrou v podobě vápnění a následného promrznutí. Vodní plocha tak má šanci na čistou vodu bez sinic. Náklady dosáhly 23,3 milionu korun.

"Kvalita vody v tomto rybníce bude mít velký vliv na sousední Plumlovskou přehradu. Obě nádrže jsou totiž propojené nádoby. Proto jsem velmi rád, že odborníci potvrdili pozitivní dopady provedených opatření," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. Letos by ještě vedle rybníka měla vzniknout sedimentační nádrž a pásmo pro účinnější čištění vody přitékající do nádrže.

Pracovníci Povodí Moravy dnes před zahájením napouštění, které potrvá zhruba dva týdny, museli nejprve rozmrazit stavidla. "Sami si sestavili přístroj, díky němuž jsou schopni na místě vodu ohřát až na 70 stupňů Celsia, a stavidla tak rozmrazit," uvedla Slámová.

O tom, zda rybník zůstane i v následujících letech bez sinic, rozhodnou sami obyvatelé Plumlova a okolních obcí. Město Plumlov také proto na konci roku zahájilo poslední část výstavby kanalizace za 31,5 milionu korun. Výstavbu kanalizace mají v plánu i obce Vícov, Žárovice, Soběsuky a Hamry.

"Bude nutné zabránit také nelegálnímu vypouštění splašků, kterého jsme i v průběhu revitalizace a vápnění byli bohužel svědky. Toto ale není prohřešek správce rybníka," připomněl biologický dozor projektu Petr Loyka.
Na napuštění samotné přehrady si musí lidé počkat až do roku 2013. Vodohospodáři už sice ukončili těžbu sedimentů ze dna vodního díla, čeká je ale ještě rekonstrukce hráze za zhruba 150 milionů korun. S přemnožením sinic měla přehrada problémy řadu let, hygienici tam vyhlašovali zákaz koupání a turistický ruch v regionu upadal.

Martina Šaradínová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů