Středa, 24. dubna 2024

Vodní cesta v úseku České Budějovice - Hluboká nad Vltavou už má plavební značení

Vodní cesta v úseku České Budějovice - Hluboká nad Vltavou už má plavební značení

Vltavská vodní cesta v úseku České Budějovice - Hluboká nad Vltavou už má dokončené plavební značení regulující lodní dopravu. Značení je v gesci Ředitelství vodních cest České republiky.

Téměř všechny značky už jsou v centru města v okolí Dlouhého mostu. První značku lze nalézt pod Jiráskovým jezem, červené obdélníkové pole ve středu podélně dělí bílým pruh. "Jde o zákazovou značku, která zakazuje proplutí pod Jiráskovým jezem a jejím úkolem bude vyznačit konec obratiště. Světle modrý čtverec s bílými, proti sobě jdoucími šipkami pak upozorňuje na místo doporučené pro obrat, jde o značku informující lodě, že v místě je bezpečný prostor z hlediska plochy i plavební hloubky, vhodný pro otáčení lodí. Tato značka vyznačuje obratiště pod Jiráskovým jezem," uvedl mluvčí Ředitelství vodních cest Václav Straka.

Na Dlouhém mostě jsou dvě stejné značky - červenobílé kosočtverce. Ty se používají vždy ve dvojici a vymezují prostor, kudy mohou lodě plout. Vyznačený prostor pro plavbu je mezi bílými poli, červená pak ukazuje směrem, kam se plout nesmí.

Dlouhý most u Lannovy loděnice zdobí ještě jedno dopravní značení oznamující, že podjezdná výška mostu je omezená. V červeně orámovaném čtverci je na bílém poli šipka směřující dolů a číslo, které v metrech uvádí maximální možnou výšku plavidla, jež může proplout v době při maximální výšce hladiny vody, kdy je ještě plavba povolena. Žlutý kosočtverec je značení, které doporučuje proplouvání v obou směrech. "Pro kapitána plavidla to znamená, že musí počítat s možností, že proti němu pojede loď a v daném místě nemusí být dostatek místa na bezpečné minutí obou lodí, v takovém případě má přednost loď jedoucí po proudu. I tuto značku najdeme například na Dlouhém mostě," upřesňuje Straka.

Přeškrtnutá kotva v čtvercovém červenobílém poli pak značí zákaz kotvení, vlečení kotev, lan a řetězů, v takto označených místech nesmí loď stát na kotvě či jakkoliv být ukotvena ke dnu. Tento zákaz bude platit u přístaviště Lannova loděnice. Světle modrý čtverec s bílým "P" označuje povolené stání, tedy vymezuje prostor, kde je možné loď vyvázat. Takovýto azyl najdou plavidla u přístaviště Lannovy loděnice.

"Vodní cesta v úseku České Budějovice - Hluboká nad Vltavou by měla být připravená a otevřená pro rekreační lodě už v plavební sezóně 2011. Na financování výstavby se 85 procenty podílí prostřednictvím operačního programu Doprava Evropský fond pro regionální rozvoj," doplňuje Václav Straka.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů