Pátek, 19. dubna 2024

Nebývalé nízká hladina Dunaje v řadě zemí brání říční dopravě

Nebývalé nízká hladina Dunaje v řadě zemí brání říční dopravě

Nebývalé sucho ohrožuje říční dopravu na Dunaji. Hladina druhého největšího veletoku v Evropě klesla skoro k historickému rekordu a správa Dunaje v Bulharsku již registrovala několik úseků, kde je doprava problematická, informovala dnes agentura AFP. Meteorologové přitom v nejbližší době významnější srážky nečekají, a tak hladina Dunaje podle odborníků zůstane přinejlepším na stejné úrovni.

"Není voda! Situace je kritická; nejen tady na dolním toku Dunaje, ale i výše v Maďarsku, v Rakousku a v Německu," řekl podle AFP náměstek ředitele Bulharské říční plavby Ivan Ivanov. Nosnost říčních člunů rejdaři podle něj zdaleka neplní a kanál je místy tak úzký, že remorkéry jím místo šesti přepraví jen jedno plavidlo. Omezená je také činnost přístavů na Dunaji. "Skoro" před uzavřením jsou prý dva přívozy, které spojují břehy Bulharska a Rumunska. Kdyby hladina řeky klesla pod 50 cm, zavřít by se musely kompletně, řekl Ivanov.

Na jihovýchodě Rumunska již úřady v přístavu Galac začaly hloubit kanál Dunaje, aby zajistily dostatečný průtok pro splavnost. Bukurešť se mimo jiné obává, že kdyby hladina nepřestala klesat, bude muset uzavřít část své jediné jaderné elektrárny Cernavoda na východě země, kde se voda z Dunaje využívá k chlazení jaderného reaktoru. Rumunská energetická společnost Hidroelectrica již kvůli poklesu vody v Dunaji oznámila omezení dodávek elektřiny.

Pokles pod minimální hladinu na 200 kilometrů dlouhém úseku mezi maďarsko-srbskou hranicí a městem Pančevo nedaleko Bělehradu hlásí i srbské úřady. Úsekem smějí plout jen lehká plavidla. V chorvatském Vukovaru úřady zakázaly plavbu lodí s ponorem nad 1,3 metru a slovenské úřady nařídily snížit náklad lodí. Nákladní říční doprava však byla narušena i v zemích na horním toku Dunaje, v Rakousku a v Německu. Například rakouská plavební společnost Via Donau uvedla, že nákladní přeprava po Dunaji je na čtvrtině obvyklého objemu, zbytek nákladu se překládá na vlaky a nákladní vozy.

V řadě evropských zemí byl letošní listopad jedním z nejsušších za několik desítek let. Pokud nezaprší, situace by se podle odborníků s příchodem zimy mohla ještě zhoršit. V takovém případě by voda v Dunaji zmrzla, což se podle AFP naposledy stalo v roce 1985 v Bulharsku.

Po ruské Volze je Dunaj s délkou 2860 kilometrů druhým nejdelším veletokem v Evropě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů