Pátek, 26. dubna 2024

Jedna malá vodní elektrárna rozsvítí v Telnici jeden malý dům

Jedna malá vodní elektrárna rozsvítí v Telnici jeden malý dům

Ústí nad Labem - Vodní elektrárny nás nespasí. Energie z nich vyrobená je sice čistá, ale je jí málo. O tom se přesvědčil na vlastní zkušenost starosta obce Telnice Jaroslav Doubrava.

Provozuje od roku 1993 na místním Telnickém potoce vodní elektrárnu. Kdo jede po silnici podél potoka, si dvou malých staveb vzdálených od sebe několik set metrů ani nevšimne.

Náhon vodní elektrárny je skryt v potrubí vedoucím zhruba dvě stě metrů pod zemí podél potoka. Dvě malé vodní turbíny využívají energie tekoucí vody a dodávají elektřinu téměř monopolnímu výrobci elektřiny v Čechách, polostátní firmě ČEZ.

"Provoz elektrárny mi jasně ukazuje, že spoléhat se na čistou energii z živlů kolem nás je nejistá sázka. Záleží na tom, kolik teče vody. Když se potokem žene hodně vody, je to špatné, když málo, tak také. Z celého roku malou vodní elektrárnu využiji v průměru jenom půl roku, z toho pouze dva měsíce pracuje na plný výkon," uvedl Doubrava.

Vstupujeme do malého domečku na břehu potoka a po schodech jdeme několik metrů pod zem, v podstatě na úroveň dna blízkého potoka. Téměř se neslyšíme, protože hučí vodní turbína. Doubrava ukazuje na dvě turbíny, které dodávají elektřinu do elektrické sítě.

ČEZ za elektřinu Doubravovi zaplatí a on sám o kus dále platí ČEZu za elektřinu, kterou spotřebuje v rodinném domě.

O limitech vodních elektráren svědčí, že to, co získá Doubrava od ČEZu za provoz elektrárny, stačí v podstatě na zaplacení celoroční spotřeby elektřiny v rodinném domě.

"Něco málo sice po zaplacení účtu za elektřinu zbude, ale skutečně jen velmi málo. O zisk se musím podělit i se státem, který chce odvod daní a na sociální a zdravotní pojištění, takže založit na vodní elektrárničce, postavené na tak vodnatém potoce, jakým je Telnický, živnost, by člověka neuživilo. Je to taková hračka, jakou jsou pro jiné například modely letadel, lodí a podobně," dodal Doubrava.

Přesto, že výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů má své výrazné limity, i to málo co vyrobí, má význam. Proto v Telnici obecní zastupitelstvo rozhodlo o stavbě solární elektrárny. S její výstavbou, pokud administrativní maratón s tím spojený dobře dopadne, začne v letošním, v horším případě v příštím roce.

Není bez zajímavosti, že kromě Doubravy a desítek dalších provozovatelů malých vodních elektráren, přispívá ČEZu elektřinou z vody i samotný ČEZ.

Do portfolia ČEZ Obnovitelné zdroje patří 20 malých vodních elektráren s instalovaným výkonem do 10 MW a jedna velká vodní elektrárna, umístěná v Ústí nad Labem na Střekově, využívající energie labské vody, s instalovaným výkonem 19,5 MW, která elektřinu vyrábí již od roku 1936.

Elektrárna na Telnickém potoce
V provozu je většinou menší turbína o výkonu 11 KW, větší turbínu s výkonem 22 KW uvádí do provozu jen v případě, že je optimální stav vody, tedy při jarním tání sněhu.
Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů