Sobota, 20. dubna 2024

Vodní mlýn dostal stopku, dotace nedostane

Vodní mlýn dostal stopku, dotace nedostane

Původně už měly být dokončeny zednické práce, avšak dotace z ministerstva kultury nakonec nepřišly.

"Přestože nám byly peníze přislíbeny Národním památkovým ústavem, ministerstvo naší žádosti nevyhovělo. Jednalo se o 280 tisíc korun. Nebylo tedy možné dokončit vyzdění celé jedné stěny a místnosti, v níž bude klenutý strop," objasnil situaci Adam Záruba z Podorlického skanzenu v Krňovicích a současně předseda Českého svazu ochránců přírody základní organizace Orlice.

Stavba by měla pokračovat v příštím roce. Její dokončení je však otázkou ještě několika let. Náklady se odhadují předběžně na pět milionů korun. "Tato cena je však velmi nízká v porovnání s penězi vynaloženými na stavby v jiných skanzenech. Kupříkladu v Rožnově pod Radhoštěm se průměrná cena podobných objektů pohybuje kolem jedenácti milionů," poznamenal další z "otců" krňovického skanzenu Václav Záruba.

Konečnou podobu však již dostává roubená škola ze Všestar. Ta byla převezena do areálu v Krňovicích v roce 2006. Nyní už je stavba dokončena a zbývá dodělat interiér. V příštím roce v něm vzniknou černá kuchyně, pec s komínem, obytná místnost a expozice staré školy.

Letos přišla stavba na milion korun a stejná částka bude třeba i na dodělání. Do budoucna by měla ve skanzenu vyrůst také replika kovárny.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů