Pátek, 19. dubna 2024

K výtvarné galerii Mlejn v Ostravě přibylo muzeum vodních mlýnů

K výtvarné galerii Mlejn v Ostravě přibylo muzeum vodních mlýnů

Muzeum vodních mlýnů se v pátek slavnostně otevíralo v Ostravě v objektu galerie Mlejn. Expozice vznikla u příležitosti 123. výročí založení krupného mlýna Samuely & Wechsberg v Moravské Ostravě na Nádražní ulici.

"Když jsme před časem zahájili opravy bývalého objektu po Technomatu, ještě jsem netušil, že to býval kdysi mlýn. Postupem času jsem získával nějaké informace, že v budově, které dnes říkáme Mlejn, byl krupný mlýn pánů Samuelly a Wechsberga. Založen byl v roce 1886 a pravděpodobně mlel do 1. světové války," uvedl majitel objektu Eda Riedl.

Výtvarník a podnikatel Riedl objekt koupil od restituentů v roce 1996. Otevřel v něm mimo jiné výtvarnou galerii, v budově se nachází také ateliér kresby a malby, restaurace a hudební klub.

"Jak zužitkovat a připomenout, že se v budově kdysi nacházel mlýn, jsem přemýšlel poslední dva tři roky," řekl Riedl a dodal, že mnoho dobových informací získal od badatele badatele Miroslava Kročka. Podařilo se mu posbírat fakta o osmi mlýnech, které na sklonku 20. století ještě existovaly v Moravské Ostravě a Přívoze, další bývalé, často vodní mlýny objevil v ostravských částech Poruba, Proskovice, Stará Bělá, Hrabová, Kunčice, Bartovice, Svinov, Třebovice.

"Rozhodli jsme se, že fakta, která jsme shromáždili, dáme k dispozici veřejnosti formou expozice obsahující nejen panely s informacemi, ale také exponáty včetně různých typů mlýnských kamenů," řekl Riedl a dodal, že další zajímavé historické předměty týkající se mlýnů a mlýnských výrobků bude galerie nadále sbírat a expozici jimi postupně doplňovat a obohacovat.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů