Pátek, 29. března 2024

Třetí největší vodní elektrárna na světě má zelenou

Třetí největší vodní elektrárna na světě má zelenou

Brazilský federální soud v úterý zamítl námitky soudu ve státě Pará a přes vehementní protesty ekologů a místních indiánů otevřel cestu k výstavbě gigantické přehrady Belo Monte v Amazonii. Soud odblokoval vyhlášení výsledků tendru na výstavbu. Vzápětí bylo oznámeno, že soutěž vyhrálo konsorcium Norte Energia, které patří brazilské veřejné společnosti Electrobras.

Na přehradě na řece Xingú, jednom z přítoků Amazonky, má stát třetí největší vodní elektrárna na světě. Za deset let by měla vyrábět 11 000 megawattů, což by mělo stačit na zásobování 20 milionů domácností, napsala agentura AFP. Rozpočet na výstavbu je 11,2 miliardy dolarů (asi 200 miliard korun).

Větší jsou jen Itaipú, rovněž v Brazílii, o výkonu 14 000 megawattů a Tři soutěsky v Číně o výkonu 18 000 megawattů.

Opozičníci navzdory rozhodnutí soudu oznámili, že budou v protestech pokračovat. Mimo jiné má jít o obsazení pozemků, které má voda z přehrady zatopit.

Přehrada zaplaví 500 kilometrů čtverečních v oblasti, kde podle hnutí na obranu životního prostředí Greenpeace žije 20 000 až 30 000 rodin.

Opozičníky podporuje i katolická církev a také některé známé zahraniční osobnosti, například americká herečka Sigourney Weaverová, kanadský režisér James Cameron a britský zpěvák Sting.

Brazilská vláda považuje výstavbu přehrady a elektrárny za nezbytnou pro uspokojení energetických potřeb země.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů