Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vodní elektrárna v Roudnici bude na pravém břehu Labe

Vodní elektrárna v Roudnici bude na pravém břehu Labe

Roudnice nad Labem - Dlouhodobé diskuse o podobě vodní elektrárny v Roudnici nad Labem došly do zdárného konce.

V závěru roku se Státní podnik Povodí Labe dohodl s městem Roudnice, obcí Vědomice a oddílem kanoistiky v Roudnici nad Labem o umístění nového vodního díla. To bude z převážné části na pravém břehu Labe, v místě stávajícího kanálu pro vodní sporty. Umělá slalomová dráha, kam směřují kajakáři a raftaři z širokého okolí, přitom zůstane zachována.

O stavbu má zájem více investorů
Státní podnik Povodí Labe, který vytvořil projekt elektrárny, přenechá výstavbu soukromému investorovi. Kdo se jím stane, zatím není jasné, protože zájemců je více.

"Jako správce vodního toku jsme dostali za úkol připravit výstavbu vodní elektrárny. Ve fázi připravenosti pro územní řízení bylo rozhodnuto, že bude stavbu realizovat soukromý investor," vysvětlil ředitel závodu Dolní Labe Jindřich Zídek s tím, že realizátorem stavby se může stát jakýkoliv investor, který splní podmínky stanovené Povodím Labe. Nyní záleží na tom, jak se jednotliví zájemci postaví k majetkovému vypořádání pozemků.

Své podmínky si během jednání stanovily i dotčené strany - Město Roudnice a Obec Vědomice, které usilují o minimální hlučnost elektrárny a zachování vycházkového charakteru břehu a sportovního využití Labe v podobě nové slalomové dráhy a vytvoření oddychové zóny.

Vznikne nová umělá dráha pro kanoisty
Společně se stavbou elektrárny vznikne na pravém břehu umělá slalomová dráha. Samotný pravý břeh Labe ale pro elektrárnu nestačí, proto bude její část také v levé části toku, v místě dnešního ostrova.

"Ze zákona je nutné využít celý energetický potenciál toku. K tomu není na pravém břehu dostatek místa, jedna z turbín proto bude v levé části," vysvětlil Zídek.

Součástí elektrárny, která bude kvůli nedostatku prostoru a eliminaci hluku z podstatné části pod zemí, bude také štěrbinový rybí přechod

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů