Čtvrtek, 28. března 2024

Pouze dočasně omezit výrobu v podnicích nestačí

Pouze dočasně omezit výrobu v podnicích nestačí

Silné mrazy nemají obyvatelé severní Moravy příliš v oblibě. Když letos udeřily o třetím lednovém víkendu, negativně se to projevilo v kvalitě ovzduší nad tímto průmyslovým regionem. Zhoršené rozptylové podmínky potvrdil několikanásobně překročený limit sledovaného parametru prašného aerosolu PM10.

Denní povolený limit prašného aerosolu je 50 ug.m-3, ale ráno 25. ledna naměřili na stanici Třinec-Kosmos 430, ve třech ostravských obvodech Mariánské hory 339, Bartovice 560 a Fifejdy 617 ug.m-3. Tedy až jedenáctkrát větší množství polétavého prachu, než povoluje norma.

O dva dny později - hodinu po poledni - obdržel Krajský úřad Moravskoslezského kraje informaci od Českého hydrometeorologického ústavu, že od 27. 1. od 12 hodin vyhlásil signál regulace. Hejtman Moravskoslezského kraje proto vyzval významné znečišťovatele regionu, aby omezili na nutnou míru své výrobní procesy kvůli snížení množství vypuštěných znečišťujících látek do ovzduší.

Poprvé v historii byla protismogová vyhláška použita v praxi. A to i přesto, že meteorologové s vyhlášením otáleli (extrémně silné mrazy byly v kraji od pátku 22. ledna.) a navíc osm významných znečišťovatelů zařazených do ústředního regulačního plánu ještě nemá schválen regulační řád, tudíž smogová vyhláška není pro ně závazná. K projednání se teprve připravuje návrh krajského regulačního řádu, jímž se budou muset řídit menší firmy. Má být přijat na jaře. Přesto velké podniky na vyhlášený signál regulace zareagovaly pozitivně. V Třineckých železárnách a v ostravské huti ArcelorMittal regulovali výrobu aglomerace, v teplárenské společnosti Dalkia začali řešit manipulaci uhlí na skládkách, kde vzniká nejvíce prachu. V Teplárně Vítkovice snížili prašnost přechodem z vytápění uhlím na topení koksárenským plynem.

KARVINSKÝ PRIMÁTOR SE ZLOBÍ

Dočasné omezení výroby v podnicích, které prokazatelně nejvíce znečišťují ovzduší na Ostravsku a Karvinsku, nestačí. O tom je přesvědčen Tomáš Hanzel, primátor Karviné, který napsal počátkem února otevřený dopis vládě ČR jako reakci na její zamítavé stanovisko, když nepodpořila návrh Moravskoslezského kraje na prosazení kontroly domácích topenišť a umožnění vstupu kontrolorů do domů i bez souhlasu majitele. >>Jakkoli může být návrh sporný, aspoň se snaží řešit jeden z poměrně vážných zdrojů znečištění ovzduší. To karvinské nejenže komplikují nedisciplinovaní domkaři, kteří bezohledně zatápějí vším možným, ale také tisíce aut, která nemají prakticky jinou možnost než projet přímo středem města,<< dodává primátor.

To je také důvod, proč radní v Karviné a Ostravě uvažují o omezení silniční dopravy v době platnosti smogové vyhlášky. Navrhují, aby v tyto dny lidé mohli městskou hromadnou dopravu používat zadarmo. Kraj doporučil, aby se tak stalo při překročení 150 mikrogramů tuhých znečišťujících látek na metr krychlový.

VĚDECKÝ VÝZKUM V TERÉNU

Jak kvalita ovzduší ovlivňuje zdraví obyvatel Ostravy a Karviné? Již od roku 2008 odborníci Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR postupně oslovují jednotlivé skupiny obyvatel (například zaměstnance Krajského úřadu Moravskoslezského kraje a karvinské strážníky), aby z rozboru jejich krve a moči zjistili vliv ovzduší na zdraví. Výsledky průběžně zpracovávají, ale už nyní jsou některá zjištění alarmující. Jak sdělil v rozhovoru pro MF DNES (27. 1. 2010) Jan Topinka, člen týmu vědců Akademie věd ČR, například karvinští strážnici, kteří se účastní výzkumu, dýchají třikrát horší vzduch než krajští úředníci z Ostravy, kteří zase dýchají třikrát horší vzduch než městští strážníci v Praze.

AKTUÁLNÍ INFORMACE

Na webových stránkách Moravskoslezského kraje (www.kr-moravskoslezsky.cz) je možné každé ráno najít aktuální mapu ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu, která ukazuje hodnotu prašného aerosolu PM10 na šestnácti měřicích stanicích. Za pár sekund tak lze získat přehled o stavu ovzduší na Ostravsku, Karvinsku, Třinecku, Opavsku i Frýdecko-Místecku. Je pozitivní, že informovanost obyvatel o množství polétavého prachu ve vzduchu se postupně zlepšuje.

Nemalou měrou se o to zasloužila média na severní Moravě, která se pravidelně problematice ovzduší a jeho vlivu na zdraví obyvatelstva věnují. Zásluhou stále silnějšího mediálního tlaku jsou pod důslednější veřejnou kontrolou nejen největší znečišťovatelé ovzduší, ale také pracovníci veřejné správy, jejichž povinností je nekompromisně přimět průmyslové giganty k zavádění nových technologií do výroby. Miroslav Novák, náměstek moravskoslezského hejtmana předpokládá, že díky modernizaci výroby by podniky mohly do roku 2011 snížit vypouštění škodlivých emisí o padesát procent.

AUTOR: LIBUŠE MIARKOVÁ

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů