Pátek, 29. března 2024

Z domácností pochází čtvrtina emisí skleníkových plynů v EU

Z domácností pochází čtvrtina emisí skleníkových plynů v EU

Evropské domácnosti jsou zodpovědné za produkci celé čtvrtiny celkových emisí skleníkových plynů ze spalování paliv v zemích Evropské unie, jak uvádí nově vydaná zpráva Evropské agentury pro životní prostředí (EEA).

Zpráva nazvaná End-user GHG emissions from energy: Reallocation of emissions from energy industries to end users 2005-2009 popisuje dosavadní trendy emisí z energetického průmyslu na základě vývoje poptávky po energii ze strany koncových spotřebitelů energie, jako jsou průmysl, domácnosti nebo doprava.

Informace uvedené ve zprávě jdou založeny na nové metodice výpočtu emisí, která bere v úvahu nejen emise přímo produkované jednotlivými kategoriemi zdrojů, ale i tzv. emise nepřímé. Ty vznikají při výrobě a distribuci elektřiny, tepla a paliv a jsou následně rozděleny mezi jednotlivé kategorie koncových spotřebitelů dle jejich poptávky po energii.

Pokud zohledníme nepřímé emise, podíl domácností na celkových emisích skleníkových plynů se zdvojnásobí z 12 na 25 %, ze sektoru služeb se dokonce ztrojnásobí z 5 na 15 %. U průmyslu zaznamenáme zvýšení z 15 na 26 % a poměrně nevýrazně se zvýší podíl dopravy na celkových emisích z 25 na 29 %. Nižší nepřímé emise z dopravy jsou důsledkem skutečnosti, že při zpracování ropných produktů spalovaných v dopravě vzniká podstatně méně emisí skleníkových plynů než při výrobě elektřiny a tepla.

Zpráva EEA je k dispozici v plném znění na webových stránkách EEA zde.

Zdroj: EEA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů