Pátek, 29. března 2024

Díky Akčnímu plánu půjdou do Moravskoslezského kraje další 4 miliardy na zlepšení kvality ovzduší

Díky Akčnímu plánu půjdou do Moravskoslezského kraje další 4 miliardy na zlepšení kvality ovzduší

Akční plán ministerstva životního prostředí pro Moravskoslezský kraj na rok 2012, o kterém jednala pracovní skupina v Třinci, představuje další kroky ke zlepšování kvality ovzduší a zdraví obyvatel v regionu. Zaměřuje se na průmysl, domácnosti a děti mateřských a základních škol. Navíc kraji zajistí novou čtyřmiliardovou dotaci.

V rámci Akčního plánu na letošní rok bude vypsána nová výzva pro Moravskoslezský kraj s celkovou alokací 4 mld. korun. "Peníze budou určeny na projekty velkých průmyslových podniků, které se na znečišťování ovzduší v regionu podílejí největší měrou. Při bodovém ohodnocování jednotlivých žádostí o podporu bude přihlíženo k projektům, které počítají s investicí do nových technologií a ne do pouhého udržování při životě stávajících provozů," říká ministr Tomáš Chalupa.

Dále bude do společného programu kraje a Ministerstva životního prostředí na podporu výměny ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nízkoemisní automatické kotle z prostředků Státního fondu životního prostředí v roce 2012 vyčleněno dalších 20 miliónů korun. Po ukončení stávajícího pilotního programu, který byl spuštěn začátkem letošního roku, bude následně vypsána další nová výzva.

"Již dříve jsme avizovali, že stávající pilotní výzvu nejprve vyhodnotíme, abychom zjistili, jaký byl o dotace vlastně zájem. Nemáme ambici vyhodit peníze za něco, co nefunguje. V tomto ohledu jde o to, hledat nějaký přijatelný stav," říká ministr Tomáš Chalupa.

Ministerstvo životního prostředí začne také jednat o nákupu čističek vzduchu pro mateřské a základní školy v Moravskoslezském kraji. Děti z oblastí se zhoršenou kvalitou vzduchu budou mít navíc možnost v rámci nového dotačního programu vycestovat na ozdravné pobyty. Ministerstvo chce navázat spolupráci i se zdravotními pojišťovnami. Jednat o tom bude s Ministerstvem zdravotnictví.

Pracovní skupina se dnes v Třinci také jednomyslně shodla na podpoře výstavby obchvatu Třince. Nápor aut v období zhoršených klimatických podmínek obyvatele města neúměrně zatěžuje emisemi škodlivých látek, ale i hlukem a otřesy z projíždějících aut. Primátoři a starostové MSK v čele s ministerstvem požadují, aby ministerstvo dopravy vyčlenilo ze svých národních zdrojů na třinecký obchvat finance v příštím roce, případně v roce 2014 ze zdrojů OPD2.

V oblasti mezinárodní spolupráce v letošním roce Ministerstvo životního prostředí spolu s Polskem navrhne obsah velkého mezinárodního projektu na snižování emisí z významných zdrojů na obou stranách hranice. Tento projekt bude do konce roku předložen Evropské komisi k posouzení.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů