Pátek, 29. března 2024

IATA chce do sporu o emisní povolenky zapojit organizaci OSN

IATA chce do sporu o emisní povolenky zapojit organizaci OSN

Globální letecké společnosti chtějí, aby se sporem o emisní povolenky začala zabývat Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO). Ta je organizací OSN a podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) je v jejích silách zabránit tomu, aby spor přerostl v obchodní válku. Do ostrého sporu se dostala především Čína s Evropou.

Spor vznikl v reakci na požadavek Evropské komise, která k nákupu emisních povolenek začala nutit všechny světové aerolinky, jejichž letadla přistávají v zemích Evropské unie. Nesouhlas s požadavkem, aby se do obchodování s povolenkami zapojily také americké aerolinky, daly už dříve najevo Spojené státy.

Čína před několika dny uvedla, že svým aerolinkám zakázala zapojit se do systému obchodování s povolenkami. Evropskou komisi tím ale nijak neoblomila a Brusel trvá na původních požadavcích. Aerolinky se jimi měly začít řídit hned od začátku roku. Současný stav je takový, že aerolinky se řídí každá jiným nařízením a v pravidlech je chaos.

"Je to situace, kterou nelze tolerovat," řekl v rozhovoru s agenturou Reuters generální tajemník organizace IATA Tony Tyler. "To se pochopitelně musí vyřešit, takhle to nemůže pokračovat," dodal.

Aerolinky už evropské orgány vyzvaly, aby nově spuštěný systém obchodování s emisními povolenkami zastavily a začaly jednat s organizaci ICAO o jiném řešení. "Já samozřejmě velmi doufám, že kvůli tomuto sporu jsme se nedostali na pokraj obchodní války a že nakonec převáží rozumnější argumenty," dodal Tyler.

Aerolinky podle Tylera čeká další náročný rok a především v Evropě nelze vyloučit, že některý letecký dopravce nezbankrotuje. Hodně bude záležet na tom, jak si západní Evropa poradí s vleklou dluhovou krizí.

ICAO je mezivládní odbornou organizací OSN, která vypracovává doporučení a směrnice pro leteckou navigaci a využití letadel, dispečerské služby nebo provoz na letištích. Organizuje spolupráci při bezpečnosti letů na mezinárodních leteckých linkách a poskytuje technickou pomoc rozvojovým zemím při budování civilního letectví. ICAO sídlí v Montrealu, jejím členem je 190 zemí včetně České republiky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů