Pátek, 29. března 2024

Přírodní metody proti bolení v krku

Přírodní metody proti bolení v krku

Potíže s polykáním, suchost v ústech až zánět mandlí zná každý z nás. Než sáhneme po antibiotické léčbě, zkusme prvotní potíže odstranit třeba kloktáním odvaru z cistusu.

Přírodní metody proti bolení v krku

Infekce horních cest dýchacích, bílý povlak na mandlích, jazyku a hlavně bakteriální zánět bývá provázen horečkou a nepříjemnými pocity pálení v ústech. Člověku se těžko polyká, mluví a často nezabírají ani zaručené "cucací" tablety z lékárny. Pokud nejsou potíže akutní a bolení v krku je v počátcích, vyzkoušejte před návštěvou lékaře doplnit vitamíny a některou z níže uvedených procedur. Zasáhněte své zdraví nejprve přírodou.

Jak si pomoci při bolení v krku

Chybějící vitamíny a minerály

Pravidelně opakující se záněty mandlí mohou značit nedostatek vitamínů skupiny B, vitamínu C a zinku. Proto je i odborníky doporučováno zvýšit konzumaci syrové či vařené zeleniny, sypat pokrmy semínky (lněná, dýňová) a dopřát si naklíčené potraviny (sója, vojtěška, čočka a další). Ovšem vynechat by se měly veškeré trpké šťávy a kyselé ovoce, které by krk ještě více podráždily. Nutné je doplňování dostatku tekutin, zejména vlažného černého čaje.

Významná je i funkce zinku, který má silné účinky na likvidaci bakterií při bolení v krku, bývá předepisován i lékaři v podobě bioaktivních pastilek na cumlání.

Třísloviny likvidují krční bakterie

Třísloviny jsou při likvidaci bakterií velmi účinné, právě proto se doporučuje pití černého čaje, ale i odvaru z cistusu (řeckého keře). Odvar z cistusu se používá jako běžné kloktadlo, ale jako jedno z mála se po kloktání nejenže může, ale musí spolknout. Tím se účinek odvaru z cistusu znásobí a léčba bolestivého krku urychlí. Kloktáme až pětkrát denně, tím zajistíme pořádnou detoxikaci. K sehnání jsou i cistusové cucací tabletky (zvláště vhodné pro malé děti).

Ocet jako kloktadlo při bolení v krku

Domácí prostředek na všechno - ocet. Působí nejen na bolesti v krku, ale i na chrapot. A "domácí medicína" má jednoduchou přípravu, stačí namíchat stejný díl octa, vody a tmavého lesního medu. Tuto směs polykáme po lžičce co 3 hodiny, večer můžeme naředěným octem ještě vykloktat.
Jablíčka a med proti infekci

Med se silně léčivými účinky v kombinace s pektinem z jablek určitě stojí za vyzkoušení. Stačí si připravit jablka rozpečená v troubě se lžičkou medu a másla. Pochutnáme si a ještě svůj bolavý krk zbavíme bolestivých příznaků.

Foto: Pixmac.cz
Autor: Míša Chylková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů