Čtvrtek, 28. března 2024

Dřevěné hračky jsou přínosem pro děti, životní prostředí i tradiční český průmysl

Zdravotní nezávadnost hračky je hlavním pravidlem, kterými je třeba se při nákupu hraček řídit.

Dřevěné hračky jsou přínosem pro děti, životní prostředí i tradiční český průmysl

Hračky jsou typickou ukázkou předmětů, které se týkají většiny z nás a jejichž výroba má tradici například i v jižních Čechách. Jedním z vodítek, kterými se můžeme nechat vést při výběru vhodné hračky, je její původ, použitý materiál či certifikace. Dodržování zásad odpovědné spotřeby pak pomáhá nejen chránit lidské zdraví a životní prostředí, ale také může podpořit místní podnikání, často založené na dlouholeté tradici a lokálních přírodních zdrojích. Arnika v rámci svého projektu Zdravá planeta pro zdravé děti vybírá různé příklady udržitelné spotřeby a výroby. Pro region jižních Čech zvolila jako ukázku výrobní družstvo JAS ze Stráže nad Nežárkou, jehož výrobky splňují uvedené požadavky.

"V situaci, kdy je na trhu široká nabídka výrobků nejrůznější kvality, se může zdát nesnadné vybrat správný předmět, který dětem neublíží a současně je šetrný k životnímu prostředí. V rámci projektu Zdravá planeta pro zdravé děti chceme veřejnosti nabídnout průvodce udržitelnou spotřebou pro každodenní využití. Naše zodpovědné chování totiž ochrání přírodní zdroje i zdraví dalších generací," vysvětluje motto projektu Arniky její mluvčí Zora Kasiková (1).

Dřevěné hračky jsou při dodržení určitých pravidel vhodnou alternativou k hračkám z umělých hmot a dalších materiálů, jejichž využití je náročnější na energii i přírodní zdroje. "Používáme vodou ředitelné barvy od německého a tuzemského výrobce, které jsou certifikované jako zdravotně a ekologicky nezávadné nejenom pro konečné uživatele hračky, ale také pro naše zaměstnance, kteří s nimi pracují. Při použití těchto barev nevzniká téměř žádný odpad, a pokud ano, nezatěžuje životní prostředí. Barvy a nástroje jsou snadno omyvatelné a povrch barvených hraček si zachová krásně viditelnou kresbu dřeva," vyzdvihuje jednu ze zásad, charakteristickou pro výrobu hraček v podniku JAS Vlaďka Syrinek, předsedkyně představenstva této společnosti (2).

Zdravotní nezávadnost hračky je hlavním pravidlem, kterými je třeba se při nákupu hraček řídit. "Pro výběr správné hračky stačí dodržet několik jednoduchých pravidel, například dávat přednost přírodním materiálům a vyhýbat se umělým hmotám, zvláště PVC, preferovat české výrobce, kteří musejí dodržovat přísné evropské normy a vybírat hračky s důvěryhodnými certifikáty," vyjmenovala hlavní zásady nákupu bezpečných hraček Jitka Straková, vedoucí českobudějovické pobočky Arniky.

I v případě dřevěných hraček by měl mít zákazník jistotu, že kupuje výrobek vyrobený ze dřeva pocházejícího
z lesů, které jsou obhospodařovány k přírodě šetrným způsobem, kdy jsou uplatňovány zásady pro zachování biologické rozmanitosti, vodních zdrojů, půdy, ekosystémů a krajinných celků. Nástrojem k posouzení původu dřeva a jeho dalšího zpracování jsou certifikace lesů, lesního hospodářství a spotřebitelského řetězce, a to například systémem FSC (Forest Stewardship Council). Jak uvádí Vlaďka Syrinek, také družstvo JAS preferuje místní a ověřené zdroje suroviny: "Dřevo nakupujeme převážně od Lesů ČR nebo také od drobných českých firem z našeho okolí, které těží v jižních nebo severních Čechách. Preferujeme dodavatele s certifikátem PEFC (Program pro podporu schémat lesních certifikací) nebo CFSC (český standard FSC)".

Výroba hraček má v České republice dlouholetou tradici. Konkrétně u hraček ze dřeva tradice zřejmě souvisí i s oblibou dřeva jako výrobní suroviny, která je snadno dosažitelná hlavně z vlastních obnovitelných zdrojů. Dřevo působí pozitivně na smysly dětí, má nespornou estetickou kvalitu, je zdravotně nezávadné a splňuje i celou řadu dalších aspektů, které jsou u výrobků pro děti nezbytnou nutností. Od hraček se tak, kromě jejich hlavního účelu, očekává rovněž splnění výchovných cílů zaměřených na ochranu přírody, na ochranu životního prostředí.

Ekologicky šetrné hračky musejí na českém a potažmo evropském trhu obstát v tvrdé konkurenci exportu především z Číny. "Potíže, se kterými se setkáváme, je především nelegální kopírování našich výrobků nejen asijskými výrobci, ale i tuzemskými drobnými výrobci. Finance, které vynaložíme na zakoupení designu a certifikaci hračky se nám potom stěží vracejí, protože tito plagiátoři se s podobnými režiemi nemusí zaobírat," podotýká Vlaďka Syrinek. Důležité je proto sledovat při nákupu hraček jejich značení, informace o původu hračky, certifikaci a také například databáze nebezpečných výrobků. Obdobnou databázi nabízí i Arnika (3).

Poznámky a další informace:

(1) O projektu Zdravá planeta pro zdravé děti

Cílem projektu je přiblížit téma udržitelné spotřeby a výroby veřejnosti, a zejména pak cílové skupině maminek s malými dětmi. Udržitelná spotřeba je jednou ze zásad, kterými lze přispět k tomu, aby se naše životní prostředí nehoršilo v důsledku vyčerpání přírodních zdrojů na jedné straně a nadměrné produkci odpadu na straně druhé. Dodržením několika základních pravidel při nákupu běžných výrobků může každý z nás přispět k tomu, že naše životní prostředí a potažmo i naše zdraví bude chráněno. V rámci projektu Zdravá planeta pro zdravé děti Arnika představí postupně deset produktů a činností, kterými může každý člověk přispět k udržitelnému způsobu života. Tématy a produkty, na které se zaměřuje, jsou toaletní papír, hračky, vratné lahve, balená voda, kompostování, turistika šetrná k přírodě (tzv. woofing), biopaliva, místní trhy, spotřeba energie a burza zbytečností.
Projekt "Zdravá planeta pro zdravé děti" byl realizován s finanční podporou Státního fondu životního prostředí, Ministerstva životního prostředí a International POPs Elimination Network.

Internetové stránky projektu: www.toxik.arnika.org/zdrava-planeta

(2) O výrobním družstvu JAS
Začátky výroby dřevěných hraček ve Stráži nad Nežárkou časově spadají do období konce 2. světové války a jsou neodmyslitelně spojeny se jménem Františka Janoucha. Tento rodák z Mníšku u Jindřichova Hradce stál u zrodu zdejší hračkářské tradice, vtiskl strážským výrobkům jejich osobitý styl a patřil po dlouhé roky k rozhodujícím osobnostem, které ovlivňovaly rozvoj firmy a které se zasloužily o její dobrou pověst výrobků ze Stráže nad Nežárkou u nás i za hranicemi.
Pod hlavičkou výrobního družstva JAS se dřevěné hračky ve Stráži nad Nežárkou vyrábějí od 6. srpna 1946. Výroba hraček postupně narůstala. Během vývoje procházel JAS různými údobími, nevyhnuly se mu ani výkyvy a stagnace. Od roku 1956 se zařadil mezi exportující firmy a orientoval se zejména na západní trhy, kam vyvážel téměř veškerou svou hračkářskou produkci. Po transformaci, ke které došlo v roce 1992, mělo družstvo 140 podílníků a zaměstnávalo 160 lidí - vedle Stráže nad Nežárkou také v provozovnách v Bechyni a Mirovicích. Hračky tvořily 95 procent celkové produkce. Kolekce hraček, převážně pro děti ve věku 2-6 let, zahrnovala v tu dobu kolem 350 druhů hraček.
Po roce 2004 došlo k velkému poklesu odbytu nejen z důvodu importu dřevěných hraček vyráběných v Asii, ale i z důvodů zastaralé nabídky a stagnace vývoje. Družstvo JAS prošlo proměnou, kdy byl snížen počet zaměstnanců a provedena první vlna inovace vyráběných hraček, která stále intenzivně pokračuje. Byl změněn dosavadní obchodní model na nový s orientací na zákazníka, zahájena modernizace výrobních zařízení a výrazně zlepšeno ekonomické využití volné výrobní kapacity a výrobních a skladovacích prostor. Zahájena byla také výroba dřevěných polotovarů pro nábytkářský průmysl a ostatní zpracovatele tvrdých listnatých dřevin.
Internetové stránky společnosti: www.jasvd.cz

(3) Informace o nebezpečných výrobcích:


Certifikace hraček a označení zdravotně nezávadných výrobků?

Tisková mluvčí: Mgr. Zora Kasiková , E-mail: zora.kasikova@arnika.org, Tel.: 222 781 471, Mobil: 606 727 942
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů