Sobota, 20. dubna 2024

Zabojujte proti infekcím přírodními prostředky

Zabojujte proti infekcím přírodními prostředky

Prostředky proti nemocem z nachlazení a chřipce můžeme rozdělit do dvou skupin. Ty, které zvyšují celkovou odolnost organismu a podporují oslabenou imunitu, a dále na skupinu prostředků, které zmírňují a léčí v případě, že nemoc již propukla.

Dnes se zaměříme na prevenci a řekneme si zásady životního stylu, které jen tak nějakou infekci do našeho těla nepustí, ale bude řeč také o bylinkách a zelenině, díky níž bude naše tělo lépe odolávat vnějším škodlivým vlivům.

Příjemný boj proti infekcím

Celkovou odolnost těla podporujeme naším přístupem k životu. Není to pouze o tom, že když budeme jíst více ovoce, zeleniny, vitamínových preparátů, budeme fit. Všechno se vším souvisí a v našem organismu to platí dvojnásob. Proto je důležité neoddělovat fyzickou a psychickou stránku, ty spolu úzce souvisí. Když budeme psychicky v pohodě, bude i naše tělo lépe pracovat. Kromě vyvarování se dlouhodobých stresových situací, účinkuje i pravidelná péče o zdravý životní styl. Otužování, pobyt na čerstvém vzduchu, dostatek soustavného fyzického tréninku, aromatické koupele, saunování a další metody, které nám "dělají dobře" opravdu při vzájemné kombinaci působí pozitivně.

Existují však i rostliny s léčivým a povzbuzujícím účinkem, ty se velmi dobře hodí do naší domácí lékárny. Jejich působení je založeno na zlepšení kvality regulačních systémů, tak se například zvýší využitelnost přijatých vitamínů.

Mezi látkami, které se značnou měrou podílejí na zvýšení tělesné odolnosti, hrají důležitou roli tzv. (bio)flavonoidy. Je spousta rostlin s dostatečným obsahem léčebně účinných flavonoidů. Patří k nim tužebník jilmový, bříza, rdesno ptačí, hluchavka bílá, měsíček zahradní, divizna velkokvětá, hloh ostrotrnný a přeslička rolní.

Když se v prevenci zaměříme na bylinky

Velmi dobře se hodí naučit se využívat účinků květů lípy a bezu černého. Uživají se nejlépe ve směsi stejným dílem a v lidovém léčitelství je tato směs vysoce ceněna jako preventivní prostředek, ale i při prvních příznacích nemocí z nachlazení a chřipky. Příprava je však v obou případech odlišná, při prevenci nám nejde o vyvolávání pocení, při počáteční léčbě už ano. Podpůrné účinky mají i koupele nohou a tzv. Kneippův zábal na pocení.


Lipové květy je však nutné sbírat okamžitě po rozkvětu, od třetího dne ztrácí své účinné látky.



Další prostředky zvyšující odolnost proti infekcím

Propolisové kapky (Včelí produkty - propolis)

Propolis zabíjí zárodky (mikroorganismy), působí tedy antibioticky. Stejně jako lípa a černý bez má bohaté zastoupení flavonoidů, a to ve velmi vysokých koncentracích. Obsahuje také kumarin, který působí protizánětlivě.

Všechny naše "vstupní otvory" (nos, ústa, krk, dýchací cesty, průdušky, vedlejší dutiny, Eustachova trubice) by měly být v případě nutnosti "vystlány". Nejlépe se k tomuto účelu hodí propolisové kapky.

Užívání propolisových kapek: 10 - 20 kapek nakapeme na chleba, dobře rozkoušeme a spolkneme. Účinné je i správné kloktání (20 kapek propolisu na sklenici vody).

Preparát z cibule v podobě kapek

Cibule v této podobě zvyšuje odolnost u všech, kteří opakovaně propadají infekcím. Neškodný prostředek proti rýmě vůbec, dokonce i té alergické. Zabírá dobře při zánětech horních cest dýchacích a vedlejších dutin nosních.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů