Pátek, 29. března 2024

Bylinkové čaje - zdraví z přírody

Bylinkové čaje - zdraví z přírody

Bylinkové čaje jsou už od dob našich prababiček používány jako všemocný lék proti mnoha nemocem, které nás trápí po celý rok. V žádné domácnosti nesměly chybět sušené bylinky, jako jsou podběl, lipový květ, heřmánek, kopřiva, máta peprná, šípky, květ černého bezu nebo smetánky lékařské. Každý den se vařily bylinkové čaje.

V zimě proti nachlazení a proti kašli, čaje vitaminové, hlavně šípkové, na jaře čaje na pročištění organismu, třeba kopřiva a po celý zbytek roku pak čaje na osvěžení V dnešní době se k používání bylin opět rádi vracíme. Sami si je pěstujeme na zahrádce nebo sbíráme v přírodě na loukách a v lese a sami si je rádi správně usušíme. Důležité je sbírání ve správný čas.

BYLINKOVÉ ČAJE jsou povětšinou směsi různých lučních bylinek a květů, nebo směsi dalších léčivých rostlin. Také se vyskytují bylinkové čaje pouze z jedné rostliny - např. heřmánkový čaj.
Čaje máme buď sypané nebo porcované. V současnosti je nabídka bylinkových čajů velmi pestrá. Existuje celá řada jednodruhových bylinných čajů, které mají své léčivé účinky. Moderním trendem je ovšem užívání účinných bylinných čajových směsí zaměřených na konkrétní zdravotní potíže.

Zdraví z přírody

Nejlepší bylinkové čaje proti nemocem. Existuje mnoho přírodních prostředků, které dokáží průběh nemoci zmírnit a dobu léčby zkrátit. O tom také praví přísloví "Lékař léčí, příroda uzdravuje." Snad nikde jinde neplatí toto staré přísloví tak jako v případě bylin. Jejich přírodní síla pomáhá při různých bolestech . Nabízím vám pár tipů, jak byliny využít.

Bylinkové čaje, které nám můžou pomoci při nachlazení:
Čaj z lípového květu, podbělu, jitrocele, černého bezu, diviznový, šípkový, který je výborný na zvýšenou teplotu, ibiškový, mateřídouškový, ale také heřmánkový. Heřmánkový je ale nevhodný pro většinu alergiků!

Bylinkové čaje, které nám můžou pomoci při zažívacích potížích:
Máta, meduňka, andělika lékařská, mochna nátržník.

Bylinkové čaje na pročištění organismu: kopřiva, smetánka lékařská.

Bylinkové čaje na bolesti kloubů a revmatismu:
Kopřivový a také čaj z pýru

Bylinkové čaje uklidňující, pro dobrý spánek:
Květ levandule, mateřídouškový, meduňkový.

Bylinkové čaje na bolestivou menstruaci
Řebříček obecný a hluchavka bílá.

Jak správně připravit bylinkový čaj?
Sypaný čaj připravujeme tak, že 1 až 2 lžičky sušených v bylinek dáme do sklenice nebo porcelánového hrníčku a zalijeme 250 ml vařící vody. Necháme asi 15 minut louhovat a poté scedíme. Neslazené bylinkové čaje nejsou svou chutí příliš lahodné, což můžeme vylepšit lžičkou medu. Vylouhovaný odvar přefiltrujeme přes plátno, nebo sítko z umělé hmoty.

Příprava porcovaného čaje je jednodušší, kdy jeden sáček bylinkového čaje vložíme do porcelánového hrníčku a zalijeme 250 ml vařící vody. Necháme vylouhovat 10 minut, pak sáček vyjmeme.

Velice oblíbené jsou také čaje připravované z listů jahodníku, ostružiníku, maliníku, které nejen osvěžují, ale také prospívají našemu zdraví.
Připravují se jednoduše. Čajová lžička rozdrobených listů /případně i špetka květů/ se přelije sklenicí prudce vařící vody a nechá asi Ľ hod. vyluhovat. Potom čaj přefiltrujeme přes plátno nebo sítko z umělé hmoty a případně osladíme lžičkou medu.

Bylinkové čaje každému neprospívají, proto je dobré se před jejich použitím poradit s lékařem nebo lékárníkem, aby nám neuškodily.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů