Pátek, 29. března 2024

K čemu kromě slivovice jsou dobré švestky?

Švestky patří mezi podzimní ovoce, dříve byly velmi ceněnou potravinou, jelikož se dají konzervovat mnoha způsoby a následně pak konzumovat v různé formě po celý rok.

K čemu kromě slivovice jsou dobré švestky?
Plodem velmi známé slivoně švestky je švestka. Je to peckovice oválného tvaru, modré až fialové barvy a mírně nasládlé chuti. Ve střední Evropě má pěstování švestky domácí, stromovité dřeviny nižšího vzrůstu, dlouhou tradici. I v České republice jde o nejčastěji pěstovanou a hodně ceněnou dřevinu. Švestka bývá součástí ovocných sadů, snadno se množí, je spíše teplomilná, proto se jí daří v mírném podnebí. Švestky dozrávají ke konci léta, tělo před zimou doslova nabíjejí energií a množstvím nezbytných vitamínů a minerálů. Významnou složkou švestek jsou i antioxidanty, bojující proti volným radikálům.

Švestky patří mezi podzimní ovoce, dříve byly velmi ceněnou potravinou, jelikož se dají konzervovat mnoha způsoby a následně pak konzumovat v různé formě po celý rok. V období jara a zimy, kdy byl nedostatek čerstvé zeleniny a ovoce, sloužily švestky jako zdroj energie a zásobárna nedostatkových a zdraví prospěšných látek.

Jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků. Mají detoxikační účinky a pro svůj obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou přírodním prostředkem proti zácpě. Díky vitaminu E chrání buňky před volnými radikály, jsou prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob (mrtvice, infarkt), pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi.

Švestky obsahují:


  • Vitamin A
  • Vitamíny skupiny B - krvetvorba, látková výměna, prevence srdečních chorob, paměť, duševní výkonnost, svalová koordinace, péče o zdraví, pokožku, nehty a krásné vlasy.
  • Vitamin E - antioxidant, který chrání buňky před jejich poškozením, zpomaluje stárnutí, zlepšuje hojení ran a stav pokožky, prevence některých druhů rakoviny, ...
  • Vápník (Ca) - zajišťuje pevnost kostí a zubů, v krevní plazmě napomáhá v přestupu živin přes biologickou membránu, podílí se na správné činnosti svalů a hojení ran, prevence proti osteoporóze, omezuje dráždivé účinky žlučových kyselin v tlustém střevě (pravděpodobně snižuje výskyt rakoviny střev), zklidňuje nervy.
  • Hořčík (Mg) - mozek, metabolismus, svaly.
  • Zinek (Zn)
  • Draslík (K) - snižuje krevní tlak, odvodňuje, posiluje srdce, nervy, svaly, omezuje tvorbu vzniku ledvinových kamenů a výskyt mrtvice.
  • Fosfor (P) - důležitý pro tvorbu energetické molekuly ATP (adenosintrifosfát), která dodává energii do všech tělesných buněk, zlepšuje látkovou výměna, posiluje zuby, kosti.
  • Železo (Fe) - rozděluje kyslík v krvi (hemoglobin) a ve svalech (myoglobin), zásobuje celé tělo energií, podporuje životaschopnost a funkci imunitního systému.
  • Síru (S)
  • Bor (B) - prevence osteoporózy.
  • Antokyany - červenomodrá barviva, která dodávají švestkám jejich intenzivní barvu. Tyto rostlinné látky tělo chrání před rakovinou a nemocemi srdce, jelikož zachycují volné radikály.
  • Kvercetin - mocný bojovník proti nebezpečným molekulám volných radikálů, pomáhá předcházet rakovině spojené s působením estrogenů, zvláště nádorům prsu. Může také zabránit oxidaci škodlivého (LDL) cholesterolu, procesu vedoucímu k srdečním onemocněním.
  • Kyselinu chlorogenovou - silné antioxidační účinky, zachycuje volné radikály.
  • Nerozpustnou vlákninu - pomáhá zvětšit objem stolice absorbováním vody, váže toxické látky a usnadňuje vyprazdňování.
  • Rozpustnou vlákninu - je dobrým prostředkem na zácpu, v žaludku mírně snižuje kyselost, navozuje pocit plnosti žaludku a celkové sytosti, má prebiotické účinky, snižuje vstřebávání tuků a tím i hladinu cholesterolu, žlučových kyselin a sacharidů, má celkově ochranný účinek na zažívací trakt.

Švestky se používají i v kosmetice do různých tělových krémů, masážních krémů, při výrobě parfémů a do koupelových lázní.

Vliv švestek na naše zdraví:


  • upravují krevní tlak
  • pozitivně ovlivňují látkovou výměnu
  • zlepšují trávení a jsou prevencí proti zácpě
  • posilují nervy
  • zlepšují paměť

Plody švestky jsou chutné nejen čerstvě utržené ze stromu, ale mají široké uplatnění i v kuchyni. Konzumují se mražené a kompotované, z nejměkčích plodů se vyrábějí povidla, kterými se pak plní ovocné knedlíky, buchty i koláče, suší se nebo se z nich destilací vyrábí oblíbená slivovice.

Sušené švestky patří k potravinám, které obsahují vyšší množství solí kyseliny šťavelové, které se mohou koncentrovat v tělních tekutinách, tvořit krystaly a způsobovat zdravotní problémy. Osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by proto neměly sušené švestky konzumovat.

ZDROJ: www.nasevyziva.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů