Pátek, 29. března 2024

Falešné pesticidy se do biopotravin nedostanou

Falešné pesticidy se do biopotravin nedostanou

Zaplavily falešné pesticidy i tuzemská pole? Tak tuto otázku si bezesporu kladou nejen zemědělci ale také konzumenti konvenčně vyprodukovaných potravin. Ti, kdo ale naopak mohou být zcela v klidu, jsou příznivci biopotravin. Ekologičtí zemědělci totiž chemické pesticidy nepoužívají.

Netestované padělané pesticidy zaplavují v poslední době evropský trh. Zisky organizovaného zločinu z obchodů s látkami, které mohou představovat nebezpečí jak pro samotné zemědělce, tak pro životní prostředí, dosahují miliard eur. Dá se předpokládat, že takové pesticidy, které neprošly testy, mohou obsahovat nedovolené látky a ohrožovat tak veřejné zdraví. Minulý týden o tom informoval server euroactiv.cz. Uvádí, že podle mluvčího Europolu Sorena Pederse velkoobchodníci nemají ani ponětí, že nakupují nepravé zboží. To totiž obvykle nese označení významných výrobců. Odhady hovoří o tom, že v některých evropských zemích mohou být falešné pesticidy požívány až ve čtvrtině případů.

Jistotu, že takové látky rozhodně nevstoupily do výrobního řetězce potravin, mají v této situaci především ti, kdo upřednostňují produkty ekologického zemědělství. "Jakékoliv pesticidy patří v ekologickém zemědělství k nedovoleným látkám. Se škůdci ekologičtí zemědělci bojují přirozenými prostředky. Jen těžko najdete rozsáhlé plochy monokultur v ekologickém režimu, dodržuje se důsledně střídání osevních postupů. Na místo herbicidů se s plevely ekologičtí zemědělci vypořádávají především ,mechanicky`. Plením, péčí o plodiny nebo častějším sečením travních porostů, což znemožňuje vysemenění a další šíření nežádoucích plevelů. Když je nejhůř, může ekologický zemědělec sáhnout po schválených preparátech na přírodní bázi, jakou jsou například různé výluhy byli, chytré houby apod. Jejich účinnost pochopitelně není tak plošná a razantní jako u pesticidů, ale ekologičtí sedláci a spotřebitelé se aspoň nemusí bát ohrožení svého zdraví," vysvětlila manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová. Tam kde je třeba ochránit plodiny v režimu bio před hmyzími škůdci, se výborně osvědčili přirození nepřátelé, například draví roztoči - slunéčka sedmitečná.

Ochrana rostlin v ekologickém zemědělství je kvůli vyloučení pesticidů mnohem náročnější a tudíž nákladnější ale zároveň také přirozenější, zdravější a příznivější k celému ekosystému. Výsledek, tedy biopotravina, je možná dražší než její "konvenční sestra", je třeba si však uvědomit, že ekologická produkce nese řadu pozitiv. Mezi ně se dá v souvislosti s posledními informacemi Interpolu připojit i fakt, že se nepodílí na organizovaném zločinu.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů