Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo zemědělství vychází z falešných ekonomických údajů

Ministerstvo zemědělství vychází z falešných ekonomických údajů

Svaz marginálních oblastí má podklady, ze kterých vyplývá, že je v České republice nepravdivě vykazována ztrátovost mléka. Možná by se chtělo říci - v pořádku, hlavně, že na tomto základě dostaneme další peníze z EU. Tak to ale není, na základě nepravdivých údajů se nejsilnější česká zemědělská lobby - producenti mléka - rozhodla obrat o peníze všechny ostatní zemědělce. Evropské peníze rozdělené na základě jasných kritérií proto budou proto s největší pravděpodobností velmi neprůhledným a na falešných údajích založeným mechanismem přerozděleny ještě jednou, tentokrát té "správné skupině".
Machinace v propočtech jsou dvojího druhu - manipulují se jednak dotace a jednak tržby. Zatímco u mléka jsou z kalkulací účelově vyřazovány už existující dotace, tak ostatním zemědělcům jsou do ekonomiky započítávány. Navíc není do tržeb dojné krávy započítána každoroční tržba za prodané tele. Díky tomu, že mlékař tele neživí a mléko zpeněží, tak může toto tele prodat a zinkasuje další peníze (6000 Kč/tele), které navýší tržby z dojné krávy o dalších 10 %.
Ve skutečnosti tedy mléko není ztrátové, ale ziskové a to ve výši zhruba 20 %, což jistě není zanedbatelná marže a ne všude jí lze dosáhnout.
A kde se vůbec vzal nápad obrat ostatní zemědělce o peníze, i když je mléko ziskové? Vše se odvinulo od komoditního boomu 2007/2008, kdy vyletěly komodity na dvojnásobnou úroveň. Byl to sice chvilkový výkyv, ale statisticky lze díky němu mluvit o ohromných poklesech tržeb po odeznění tohoto boomu. Tak proč toho nevyužít a nemluvit rovnou o ztrátě, že? Pak už je potřeba jen nějakým způsobem přitlačit Ministerstvo zemědělství ČR a ostatní zemědělce ke zdi. Podobně by mohl mluvit o svých ztrátách a nutnosti dotací spekulant s akciemi, který by porovnával dnešní ceny na burze s nejvyššími hodnotami akciových indexů v minulosti.
Takto se dělá falešná ztráta v zemědělství. A evidentně se to mléku vyplácí, protože Ministerstvo zemědělství ČR je připraveno i na základě takovýchto čísel jedněm brát a druhým dávat. A to vše namísto logičtější podpory veškerého skotu jako celku - to znamená skotu na maso i na mléko, krav masných i dojných.

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Ing. Milan Boleslav
předseda Svazu marginálních oblastí


Kontakt:
Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368
předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225
Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů