Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vláda schválila zvýšení podpory mléka a dotace na ekologické ovocné sady

Vláda schválila zvýšení podpory mléka a dotace na ekologické ovocné sady

Nejpozději do 30. června letošního roku by měli chovatelé skotu získat ze zdrojů EU mimořádnou dotaci ve výši zhruba 150 milionu korun. Počítá s tím návrh nařízení, které vláda na svém pondělním jednání schválila.

Podpora je plně hrazena ze zdrojů Evropské unie. Ta o ní rozhodla definitivně v říjnu loňského roku, přičemž na všechny členské země EU bylo na podporu producentů mléka vyčleněno 280 milionů eur.

Zmiňovaných 150 milionů korun (5,79 milionu eur) je poměrná částka pro Českou republiku, která je určená podle jejího podílu na evropském trhu s mlékem. Čeští zemědělci pomoc vítají, nepovažují jí ale za významnou. To zopakoval i předseda Zemědělského svazu ČR (ZS) Miroslav Jirovský, podle něho činí v praxi uvedená podpora zvýšení ceny litru mléka o šest haléřů. Na podporu má mít podle předkládací zprávy nárok zhruba 2 500 chovatelů krav.

EU nařizuje, aby byla podpora "vyplacena rychle a na základě objektivních kritérií". V ČR bude tato částka rozdělena prvovýrobcům na základě údajů o reálné produkci mléka v listopadu a prosinci roku 2009 a následně do 30. června 2010 vyplacena. Finance jsou určeny těm producentům, kteří i přes velmi složitou situaci na trhu vytrvali v produkci.

Kabinet Jana Fischera také schválil změny v takzvaných agroenvironmentálních opatření. Novým prvkem je především stanovení dvou odlišných sazeb dotací pro ekologicky hospodařící zemědělce v ovocných sadech. Principem je přitom vyšší dotace na vyšší intenzitu zemědělské produkce.

Zatímco podpora na hektar intenzivních ovocných sadů by měla dosáhnout 849 eur, na extenzivní sady se navrhuje podpora na hektar ve výši 510 eur. Za extenzivní sady se považují plochy, na nichž je maximálně 200 ovocných stromů nebo nejvýše 800 keřů, minimálně však 50 stromů.

Další změnou má být zrušení dosavadní podmínky výšky travních porostů po 31. říjnu kalendářního roku. Tato podmínka totiž byla začleněna do zásad dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC), které platí od letošního roku. Poslední soubor změn se týká procesu žádostí o dotace na základě dosavadních zkušeností z praxe. Navrhované změny by měly tento proces zjednodušit.

Autor: Petr Havel

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů