Čtvrtek, 28. března 2024

Vinaři táhnou za jeden provaz

Možná bychom se mohli inspirovat u kolegů vinařů, kteří se jednoho dne sebrali a odjeli do Nizozemska prezentovat za podpory Vinařského fondu ČR kolekci moravských vín.

Vinaři táhnou za jeden provaz

Že po sobě zanechali stopy naznačuje fakt, že nejslibnější nizozemští obchodníci přijeli za měsíc navštívit jednotlivá vinařství.

Původní nápad spolupracovat se zrodil v hlavách vinařů, kteří se spojili v alianci V8. K vinařstvím Vino Hort, Kolby, Vinařství Kovacs, Víno Marcinčák, Vinařství Mirkosvín Mikulov, Nové Vinařství, Reisten a Sonberk se přidalo sedm dalších (Vinné sklepy Valtice, Vinné sklepy Roztoky, Habánské sklepy, Vinařství Trpělka&Oulehla, Rodinné vinařství Jedlička&Novák, Spielberg a Lahofer) a vyjeli do země, jež je liberální a má slušné povědomí o Česku i českém víně. Co tedy jednotlivá vinařství nabízejí?

SONBERK

Vinařství Sonberk v Pouzdřanech je známé především moderní stavbou vinařského domu, který před dvěma lety postavil Josef Pleskot. Vyrábí pouze přívlastková vína, 95 % z nich jsou vína bílá s maximálně 10 g zbytkového cukru. Asi nejúspěšnější je Ryzlink rýnský 2008 z řady Velký Sonberk. Jako čistě prestižní záležitost jsou zhruba každé čtyři roky vyráběna vína slámová, ale také například pálenka s názvem Pálavice se 42 % alkoholu.

VINNÉ SKLEPY VALTICE

Také vinařství Vinné sklepy Valtice se ze 70 % věnuje výrobě bílých vín. Ta červená v tomto vinařství dozrávají v původním Zámeckém sklepě z roku 1430, raritou je také sklep z roku 1640, jenž je pro svůj půdorys ve tvaru kříže nazýván Křížový. Za ochutnání stojí například Sylvánské zelené 2008, nejpožadovanější víno na trhu s příjemnou sladkou chutí. Kromě rozsáhlého sortimentu vín odrůdových jakostních a vín s přívlastkem zaměřila společnost svou produkci na vína starších ročníků - vína lahvově zralá.

VÍNO MARCINČÁK

Od roku 2010 se ekologickým vinařstvím zabývá vinařství Víno Marcinčák v Mikulově. V konečném důsledku to znamená, že všichni zaměstnanci věnují spoustu sil práci s půdou. Nejen, že se snaží na vinice vrátit již téměř vyhynulý druh motýla, ale dokonce si zde pro vlastní potřebu chovají kalifornské žížaly, které z matolin vytvářejí speciální humus pro hnojení vinné révy. Vinařství vyrábí 75 % bílých výhradně přívlastkových vín z tradičních odrůd. Za ochutnání stojí například Sauvignon 2008.

NOVÉ VINAŘSTVÍ

I když z původní budovy Nového Vinařství v Drnholci zbyla jen základová deska, vinařství funguje dál. Doprodává vína, která přežila požár, a v červnu rozjelo prodej speciálního cuvée Fénix 2010, jež poslouží jako veřejná celonárodní sbírka na obnovu Nového Vinařství. Víno je možné za cenu 240 Kč za lahev zakoupit pouze do konce srpna a k dispozici bude na konci listopadu. Cuvée Fénix bude vyvrcholením vinařských a designérských snah v Novém Vinařství, bude se jednat o směs 14 odrůd vinné révy (devět bílých a pět blanc de noir) a nové víno bude doprovázet nová etiketa opět z dílny Jindřicha Duška, spojující všech dosavadních 14 barev etiket.

RODINNÉ VINAŘSTVÍ JEDLIČKA&NOVÁK

Velkým podílem se výrobě červených vín (40 %) věnuje Rodinné vinařství Jedlička&Novák v Bořeticích. Mezi ta nejzajímavější patří cuvée Tůfary a cuvée Kácary (Rulandské modré, Svatovavřinecké a André). Víno zde vyrábějí ve zrekonstruovaných prostorách bývalého družstva Vinopa.

SPIELBERG

Vinařství Spielberg v Archlebově vyrábí podle vlastních slov "vína za rozumnou cenu a pro každý den". Kromě oblíbených bílých odrůd, jako je Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský nebo červených Pinot noir, Frankovka a André se zde věnují také výrobě sektů. Vinařství Spielberg také letos exkluzivně vyrábí sekt pro prezidenta.

VINAŘSTVÍ TRPĚLKA&OULEHLA

Zřejmě největším podílem se z uvedených vinařství výrobě červeného vína věnuje Vinařství Trpělka&Oulehla. Poměr červených a bílých vín se zde pohybuje okolo 3:1 a jedná se o odrůdy Frankovka, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Rulandské modré, Zweigeltrebe, André a Merlot. Určitým požehnáním každé lahvi je etiketa Regina Coeli (královna nebes), kterou navrhl brněnský grafik Pavel Brabec.

VINO HORT

Vinařství Vino Hort je známé výrobou růžového vína, v duchu sloganu "než špatné červené, raději lepší růžové". Alfou a omegou je zde ve vesničce s názvem Dobšice šetrné zacházení s bobulemi. Každý rok toto vinařství přichází s novými nápady, jako je například použití netradiční hráškové barvy na etiketách nebo nově nápad vybudovat tzv. "gravitační" vinařství skládající se z budovy na zpracování hroznů, degustační části a vinotéky s prodejní částí. Za zkoušku stojí určitě zemské červené víno PM sur lie barique 2008 vyrobené z hroznů Pinot Meunier, které je lahvováno v kalném stavu.

AUTOR: Klára Chromá

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů