Pátek, 19. dubna 2024

Letní ovocnářskou školu v Hostětíně počasí nezničilo

Letní ovocnářskou školu v Hostětíně počasí nezničilo

V Hostětíně dnes úspěšně skončila Letní škola ochrany přírody a krajiny, zaměřená na pěstování ovocných dřevin. Sedmidenního programu připraveného Ekologickým institutem Veronica se zúčastnilo 25 lidí z celé České republiky. Nezalekli se chladného počasí a i přes vytrvalé deště statečně vyráželi z tepla přednáškové místnosti do terénu.

"Tak, jako je ekologicky pěstované místní ovoce zdravou součástí jídelníčku, ovocné stromy představují důležitý prvek v krajině - čistí vzduch, zlepšují mikroklima a navíc jsou krásné. Prostřednictvím vzdělávání se snažíme, aby se tato tradice neztratila," uvádí Jana Tesařová, ředitelka Centra Veronica Hostětín.
Program Letní školy začal v pondělí 30. 8. odpoledne exkurzí po modelových projektech udržitelného rozvoje v Hostětíně: výtopně na biomasu, slunečních kolektorech, pasivním domě, kořenové čistírně odpadních vod, šetrném obecním osvětlení, sochách v krajině.

Od úterý do neděle probíhal program čistě ovocnářský. Během teoretických přednášek se účastníci dozvěděli například o přínosech ovocných dřevin pro přírodu a krajinu, rozdílech mezi ekologickým a konvenčním zpracováním, specifiky starých a krajových, ale také moderních odrůd, odolných proti škůdcům a nemocem.
Praktické bloky obsahovaly práci v terénu. Účastníci se naučili základy údržby a pěstování ovocných dřevin - výsadby, řezu, roubování, očkování, ochrany proti škůdcům a chorobám. Součástí programu byly i ochutnávky a poznávání již dozrávajícího ovoce - během přednášek, ale i při exkurzích rozlehlými sady. Exkurze vedly také do zpracoven ovoce a na specializovaná pracoviště - například moštárny a tradiční sušírny ovoce v Hostětíně, modernější sušírny ovoce v Pitíně, či ovocné školky v Bojkovicích. Sobotní exkurze byla věnována specifické krajině Moravských Kopanic.

"Nejvíc mi dalo zabrat poznávání odrůd. Rozmanitost je totiž značná, jen v Bílých Karpatech bylo zmapováno přes 250 různých odrůd jabloní. Každá má jiné vlastnosti, které je důležité zachovat pro budoucí šlechtění. Mně bohatě stačí, že jsem se naučila poznat asi 30 základních odrůd," uvádí Kateřina Pilátová, účastnice Letní školy.

"Během týdne jsem se dozvěděl řadu užitečných informací, které využiju v péči o vlastní sad. Nejcennější bylo, že jsem si mnohé mohl vyzkoušet a vidět na vlastní oči. Zkušenosti mi předali nejen lektoři, ale také ostatních dvacet účastníků," hodnotí další z účastníků Letní školy, Tomáš Blaha.

Letos měla Letní škola i zvláštní zpestření. Ve středu 1. 9. 2010 večer se její účastníci setkali se vzácnými hosty - do Hostětína zavítal lucemburský ministr životního prostředí Marco Shank a zástupci lucemburské nadace Hëllef fir d´Natur. Cílem návštěvy bylo zhodnocení dosavadní i budoucí možné spolupráce. V letech 1996 až 2010 poskytlo Lucembursko ze své zahraniční pomoci přes 29 milionů Kč na podporu přibližně 150 projektů neziskových organizací, obcí nebo škol po celé ČR v oblasti udržitelného rozvoje a ochrany klimatu.
Pořadatel: Letní školu pořádal Ekologický institut Veronica ve svém vzdělávacím Centru Veronica Hostětín. Odborným garantem a hlavním lektorem byl Ing. Stanislav Boček, PhD. ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně

Kontakt: www.hostetin.veronica.cz, jana.tesarova@veronica.cz, tel. 572 630 670, 775 209 208

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů