Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo zemědělství patří k nejúspěšnějším rezortům v čerpání dotací z EU

Ministerstvo zemědělství patří k nejúspěšnějším rezortům v čerpání dotací z EU

Ministerstvo zemědělství v roce 2011 rozdělilo celkem 42,5 miliardy korun, a to formou přímých plateb, národních dotací, dotací z Programu rozvoje venkova a podpory lesního a vodního hospodářství. Peníze dostali zejména zemědělci, byly za ně ale také postaveny protipovodňové zábrany, zlepšila se infrastruktura venkova, životní prostředí i konkurenceschopnost farmářů.

Největší objem peněz, více než 16 miliard korun, Ministerstvo loni vyplatilo jako jednotné platby na plochu. Tyto prostředky jsou určeny na půdu, kterou zemědělci obhospodařují s ohledem na životní prostředí, zdraví pěstovaných rostlin a pohodu chovaných zvířat. Veškeré tyto finanční prostředky, které mají zemědělcům zabezpečit stabilnější příjmy, jsou ze zdrojů Evropské unie. "Jsem velmi rád, že se našemu Ministerstvu daří dobrou administrací úspěšně a bezproblémově čerpat dotace z Evropské unie, a že v tomto ohledu patříme mezi nejlepší ministerstva. Včasná výplata evropských peněz našim zemědělcům je a vždy bude jednou z mých zásadních priorit v pozici ministra zemědělství," zdůraznil Petr Bendl.

Prostřednictvím Programu rozvoje venkova (PRV) získalo české zemědělství a venkov v roce 2011 téměř 14,7 miliardy korun. Z rozpočtu PRV je již příjemcům přiděleno (tzv. zazávazkováno) 2,4 miliardy eur, což činí 66 % částky na celé rozpočtové období 2007 2013. Polovina rozpočtovaných prostředků pak již byla příjemcům také vyplacena.

Pokud jde o národní dotace do zemědělství, za rok 2011 Ministerstvo vyplatilo 1,18 miliardy korun. Na konci roku byly v rámci podpory dvou nových dotačních podprogramů v sektoru prasat a drůbeže vyřízeny téměř čtyři tisíce žádostí o dotace na program Nákazový fond, přičemž vyplaceno bylo 444 milionů korun. "Ministerstvo zemědělství tak pomohlo zlepšit kritickou ekonomickou situaci v sektorech prasat a drůbeže," řekl ministr Bendl.

Do vodního hospodářství vložilo za loňský rok Ministerstvo zemědělství kolem 4,2 miliardy korun. Téměř 2,2 miliardy byly vyplaceny na dotační programy vodovody a kanalizace, na podporu prevence před povodněmi II se vyplatilo 1,22 miliardy korun. Dokončeno bylo 56 protipovodňových staveb.

Pro rok 2012 se celková výše dotací z EU zvýší na téměř 37 miliard korun (v roce 2011 dosáhla 35,2 miliardy korun). Národní dotace do zemědělství budou 832 milionů korun, přičemž je možné navýšení ze zdrojů Pozemkového fondu až o 635 milionů korun (stejně jako v roce 2011, kdy bylo takto využito 465 milionů korun). Vodní hospodářství by mělo být podpořeno částkou 3,4 miliardy korun.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů