Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Plynovod do Číny zaplatí Rusové ze svého
Výstavbu plynovodu do Číny hodlá ruský plynárenský monopol Gazprom financovat z vlastních zdrojů. Gazprom nedávno podepsal dohodu o dodávkách plynu do Číny. Ruský prezident Vladimir Putin již dříve upozornil, že než plyn do Číny začne proudit, bude potřeba investovat 55 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč).

Vozů na CNG v Česku přibývá
Počet vozů na stlačený zemní plyn se v Česku v prvním pololetí proti závěru roku 2013 zvýšil o desetinu na 7200 aut. Do konce letošního roku by jich mělo být přes 8000. Uvedla to společnost E.ON Energie.

Reforma podpory obnovitelných zdrojů
Německý Spolkový sněm (Bundestag) schválil reformu systému pro podporu ekologické výroby energie. Změny by mj. díky omezení podpory měly dostat pod kontrolu náklady na výstavbu obnovitelných zdrojů. Reforma však potřebuje i souhlas Spolkové rady (Bundesrat) a Evropské komise.

Senátor Veleba chce prověřit hospodaření NP Šumava
Senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba nechal prověřit hospodaření v Národním parku Šumava v letech 2007 až 2011. Jde o období, kdy park postihl orkán Kyrill a následná kůrovcová kalamita. Podal proto podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu ČR. Senátor zpochybnil také účelovost dotací ministerstva životního prostředí na výzkum vědců, kteří prosazují bezzásahovost proti kůrovci na Šumavě.

Srbsko podpořilo ruský plynovod South Stream
Srbsko a Rusko by již brzy mohly podepsat dohodu o výstavbě plynovodu South Stream, kterým má téct ruský plyn do EU, shodli se premiéři obou zemí. Šéf srbské vlády Aleksandar Vučić sice prohlásil, že jeho země usiluje o členství v EU, nechce ale ani ohrozit tradiční dobré vztahy s Kremlem. Tendr na výstavbu plynovodu v Srbsku vyhrál Centrgaz, divize ruského Gazpromu.

Francouzská vláda se chystá prodat státní podíly ve firmách. Získané peníze chce pak současný kabinet prezidenta Françoise Hollanda použít jak na splácení rostoucího dluhu, tak na investice, například do rozvoje zelené energetiky.
Ministryně pro životní prostředí a energetiku Ségolene Royalová nedávno představila reformu, která počítá se snížením závislosti Francie na jádru, a naopak prosazuje vyšší využití obnovitelných zdrojů.
Do roku 2030 má jejich podíl na celkové výrobě elektřiny vyskočit z aktuálních 14 na 40 procent. Největší investice mají přitom téct do větrné a sluneční energie, a to především v jižních regionech Francie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů