Pondělí, 29. dubna 2024

Čína vyjádřila znepokojení nad diskriminací svých firem ze strany EU

Čína vyjádřila znepokojení nad diskriminací svých firem ze strany EU

Čína je znepokojena opatřeními Evropské unie vůči svému průmyslu a společnostem a pokládá je za diskriminační. Uvedl to dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning v reakci na úterní oznámení, že EU prošetří dotace, které dostávají čínští výrobci větrných turbín dodávaných do Evropy.

"Vnější svět je znepokojen rostoucí tendencí k protekcionismu v EU," uvedl mluvčí. Vyzval také EU, aby dodržovala pravidla Světové obchodní organizace (WTO) a tržní principy, napsala agentura Reuters.

Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová v úterý oznámila, že Evropská komise (EK) zahájila vyšetřování čínských dodavatelů větrných turbín pro větrné elektrárny v Evropské unii kvůli podezření z nadměrného využívání státních dotací. Vyšetřování se uskuteční na základně nařízení EU o zahraničních dotacích. To od července 2023 umožňuje EK posuzovat, zda taková podpora společnostem neumožňuje předkládat příliš výhodné nabídky ve veřejných zakázkách.

Mluvčí Evropské komise dnes upřesnil, že si EK vyžádala informace v rámci předběžného přezkumu možného narušení hospodářské soutěže ze strany čínských výrobců větrných turbín v EU. Přezkum by mohl vést k zahájení hloubkového šetření, ale nemusí se tak stát.

"Včera jsme z vlastní iniciativy zaslali žádosti o informace. Jedná se o předběžný přezkum a shromažďujeme všechny potřebné informace," uvedl mluvčí. Dodal, že se jedná o rozsáhlé posouzení trhů a netýká se konkrétních veřejných zakázek.

Vyšetřování je nejnovějším krokem v rámci snahy EU a USA chránit své firmy před tím, co považují za nekalou konkurenci ze strany státem dotovaného dovozu čistých technologií z Číny. Minulý týden se EK začala zabývat tím, zda čínští uchazeči ve veřejné soutěži na solární park v Rumunsku ve svých nabídkách nevyužili nadměrně dotace. Od loňského roku EK také ze stejného důvodu zkoumá, zda má uvalit cla na dovoz čínských elektromobilů.

Větrné turbíny instalované v EU byly většinou vyrobené v evropském bloku, čínští výrobci si ale rychle budují pozici na světovém trhu, na kterém měli v roce 2022 zhruba dvoutřetinový podíl. V případě solárních panelů mají čínští výrobci na trhu EU podíl více než 90 procent.

Podle Světové rady pro větrnou energii (GWEC) má Čína největší výrobní kapacitu větrných turbín na světě. Ceny čínských turbín jsou podle agentury BloombergNEF přibližně o 20 procent nižší než u konkurenčních amerických a evropských výrobků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů