zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Nová studie: Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější než produkty konvenčního zemědělství

18.07.2014
Biopotraviny
Nová studie: Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější než produkty konvenčního zemědělství

Biopotraviny obsahují výrazně vyšší hladinu nutričně hodnotných antioxidantů a nižší hladinu toxického kadmia a reziduí pesticidů. Prokázala to nejnovější studie mezinárodních expertů vedených britskou Newcastle University, zveřejněná včera v prestižním vědeckém časopise British Journal of Nutrition [1]. Jedná se o dosud nejrozsáhlejší studii zaměřenou na nutriční hodnoty ekologických a konvenčně pěstovaných produktů.

Studie dokazuje, že konzumací biopotravin zvýší spotřebitelé příjem pro tělo důležitých antioxidantů a polyfenolů o 20 - 40 % bez zvýšení příjmu kalorií. Zároveň mají spotřebitelé jistotu, že tyto potraviny obsahují výrazně méně reziduí pesticidů a těžkých kovů.

Hlavní závěry studie [2]:

Způsob produkce ovlivňuje kvalitu: Studie jasně dokazuje, že kvalitu potravin určuje způsob jejich produkce.

Více antioxidantů: Biopotraviny (včetně zpracovaných výrobků jako pečivo, víno nebo ovocné šťávy) obsahují výrazně více (až o 69 %) antioxidantů a polyfenolů než běžné potraviny. Tyto látky chrání naše tělo před mnohými zdravotními problémy, včetně kardiovaskulárních chorob a některých tipů rakoviny,

Méně pesticidů: Biopotraviny obsahují výrazně méně kadmia, dusíku a reziduí pesticidů než produkty pocházející z konvenčního zemědělství. Frekvence výskytu reziduí pesticidů byla u konvenčních produktů čtyřikrát větší než u bioproduktů, kadmia obsahují konvenční potraviny téměř o polovinu více. Relativně malé množství pesticidů, které se v biopotravinách nacházejí, je dle autorů studie pravděpodobně způsobeno kontaminací z pesticidy ošetřovaných pozemků v blízkosti biofarem.

Závěry studie se liší od některých starších výzkumů. Důvodem je spolehlivější metodologie nové studie a zahrnutí dat ze stovek analýz posledních let [3].

Klára Havlová, koordinátorka spotřebitelského programu Hnutí DUHA, řekla:

"Nejnovější a svého druhu nejrozsáhlejší studie jasně hovoří ve prospěch biopotravin. Dokazuje, že jejich nutriční hodnota je výrazně lepší než u produktů konvenčního zemědělství."

"Dlouhodobá podpora a propagace bioproduktů Hnutím DUHA se zúročuje nejen kvůli lepšímu stavu krajiny a životního prostředí, ale stále více se ukazuje být prospěšnou také pro lidské zdraví."

"Biopotraviny se nejlépe nakupují přímo od farmářů. Jsou čerstvé, bez zbytečných obalů a jejich produkci si můžete většinou na farmách přímo prohlédnout. Svého farmáře si spotřebitelé mohou snadno najít na adrese www.adresarfarmaru.cz. Bioadresář včetně jeho mobilních aplikací stále inovujeme. Nyní je možné jej aktualizovat už i na mobilních aplikacích přímo v terénu."


Kontakty:

Klára Havlová
, spotřebitelský program, 775 731 431, klara.havlova@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace; 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
20
11. 2018
20.11.2018 - Seminář, školení
Liberec, INISOFT s.r.o.
20
11. 2018
20-21.11.2018 - Konference
Hradec Králové
21
11. 2018
21-22.11.2018 - Konference
hotel Zlatá hvězda, Litomyšl
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí