Úterý, 19. března 2024

1. listopad - Mezinárodní den veganství

Prvně se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení (britské) Vegan Society, se kterou je tak úzce propojen. V souvislosti s Dušičkami, jež připadají hned na další den, je možné tento den pojmout také jako pietní akt. Častější jsou však různé slavnosti a veřejné ochutnávky, které jsou u veřejností jednoznačně nejoblíbenější :-)

1. listopad - Mezinárodní den veganství
Donald Watson, první člověk, který použil slovo VEGAN a v roce 1944 založil v Anglii The Vegan Society.

Donald Watson, který se stravoval bez masa osmdesát let a z toho šedesát vegansky, zemřel ve věku 95 let. Toto jsou nejzajímavější pasáže z jednoho z posledních rozhovorů, který poskytnul serveru Foods for live a kde mluví o svém pohledu na veganství, vegetariánství, na svůj vztah ke zvířatům i o tom, jaké bylo jeho dětství a z čeho vznikly kořeny myšlenek, jež oslovily miliony lidí po celém světě.

Vzpomínky na dětství:

"Jedna z mých prvních vzpomínek je na dovolenou na farmě u mého strýce George, kde jsem byl jako dítě obklopen spoustou zajímavých a fascinujících zvířat. Už tehdy mě zarazilo pojetí, že o těchto tvorech se mluví tak, co nám "dávají": krávy prý "dávají" mléko, slepice vejce, kůň táhl pluh, kohout byl jako "budík", ovce "dávala" vlnu... Zarazilo mě, že mi jako dítěti zdráhali vysvětlit, co podle tohoto pojetí vlastně "dávají" prasata. Byla to nesmírně přátelská stvoření, která vždy byla ráda, že mě vidí. A pak zákonitě přišel den, kdy bylo jedno z prasat zabito. Dodnes mám tuhle událost v živé paměti, včetně jeho křiku a boje o život. Úplně mě šokovalo, že můj strýc George, ke kterému jsem tehdy vzhlížel, byl součástí jeho zabíjení. V ten okamžik jsem vše přehodnotil, ta farma se pro mě změnila z idylického místa na v podstatě celu smrti: každému zvířeti se tam odpočítával čas k bodu, kdy už přestane být užitečný, už nebude mít co "dávat" a bude zabit. Pak jsem se vrátil domů, žil tam dalších dvacet let a za tu dobu jsem neslyšel od svých rodičů, prarodičů, 22 tet a strýců, 16ti bratranců a sestřenic, učitelů, faráře ani nikoho jiného cokoli jen vzdáleně podobnému tomu, že máme zvířatům jako cítícím bytostem projevovat soucit."

O cestě k vegetariánství a zdraví:

"Stát se vegetariánem bylo moje novoroční předsevzetí z roku 1924, kdy mi bylo 14 let. Nejím maso už osmdesát let, šedesát jsem veganem... Viděl jsem ve svém okolí lidi, co se stravovali tak, že vědomě páchali v podstatě sebevraždu, dělali věci, které už v té době byly jasné, že jsou zoufale nezdravé. Z mého pohledu je prostě obrovskou chybou člověka, že se snaží sebe pasovat do role masožravce, což je v rozporu s jeho přirozeností i právem zvířat, která zbytečně zabíjí. Kdybych to dělal stejně a pojídal maso, byl bych mrtvý už před mnoha lety. Spisovatel a vegetarián Bernard Shaw říkal, že až bude mít pohřeb, nebude chtít, aby u jeho rakve stáli povrchní lidé a skládali mu poklony, ale aby ho navštívili duše všech zvířat, které nikdy nezabil a nejedl. Souhlasím s ním a i můj pohřeb bude velký." (pozn. vegetarián Bernard Shaw zemřel v roce 1950 ve věku 94 let)

O slovu "VEGAN"

"Fascinovalo mě, jak rychle se tohle nové slovo stalo součástí našeho jazyka a rozšířilo se do světa. Byl jsem tehdy v kontaktu s mnoha obdobně smýšlejíccími lidmi, ale byla to hodně těžká doba. Vytvořil jsem tehdy čtvrtletník "VeganNews", vznikal tak, že jsem celé noci trávil montáží a sešíváním jednotlivých stránek, neměl jsem telefon ani automobil a celé to vznikalo v dnes nepředstavitelných podmínkách. Chodilo mi pak obrovské množství reakcí a já jsem viděl, jak se tyto myšlenky šíří a rezonují."

O náboženství:

"Nikdy jsem neměl hluboké náboženské kořeny a víru. Ale zároveň se necítím ani dost chytrý, abych byl úplný ateista - ale agnostik, (pozn.: agnosticismus razí názor, že existence Boha se nedá potvrdit ani vyvrátit) to ano. Lidé považují Krista často za ztělesnění soucitu: pokud je to pravda, musel být vegan a kdyby žil dnes, šířil by i toto poselství. Myslím, že všichni křestané, protestanté i anglikáni by měli nejen při svém nedělním obědě mít na zřeteli základní prvek křesťaství: a tím je soucit."

Co je na veganství nejtěžší:

"Je to určitě sociální aspekt, nic jiného. Jako vegan se můžete cítit často v postatě exkomunikován, vyloučen z té části lidských životů, které se točí kolem jídla. Jediný způsob, jak tohle zmírnit, je, že se stane veganství široce přijímané, že bude i do určitě míry normou."

Co je na veganství nejlepší:

"To, že se konečně stane vaše svědomí opravdu čísté."

O přímých akcích:

"Já se do této oblasti nikdy nezapojil, ale vážím si lidí, kteří touto cestou jdou a věří, že je to nejrychlejší a nejpřímější způsob, jak pomoci. Kdybych já byl zvíře zavřené v kleci, poděkoval bych osobě, která do ní vnikla a osvododila mě. Musíme ale myslet i na to, že věci mají víc stran a mnoho skutků může být v důsledku kontraproduktivních. Za sebe tedy nemohu říct ano ani ne, moje odpověď je prostě nevím..."

Pohled na vegetariánství:

"Vegetariáni by měli přijmout fakt, že vegetariánství je jen odrazovým můstkem mezi konzumací masa a veganstvím. Mohou být lidé, kteří přechod z konvenční stravy na veganství udělali v jednom skoku, ale pro většinu lidí bude asi vegetariánství nezbytnou zastávkou. Cíl to ale není."

O největším úspěchu v životě:

"Že jsem pomohl rozhýbat energii, jež může učinit živit mnoha tvorům na téhle planetě lepším."

Vzkaz pro lidi, kteří jsou vegané:

"Nikdy nezapomínejte, že veganství je mnohem víc, než jen najít novou alternativu k míchaným vejcím na toastu nebo novému receptu na vánočku. Myšlenka žít skutečně soucitně a ohleduplně není stará jen těch šedesát let, co se toto slovo používá, jde mnohem hloub, ke kořenům. Slovo Vegan jen označuje něco, co splňuje všechny nároky na přiměřenou kritiku o důslednosti vašeho přístupu, kterou vám mohou lidé adresovat. Veganství není ani o tom, že budete detailně studovat grafy a nutriční studie - ta fakta a argumenty jsou jednoduché a přímé a jde jen o to, správně je uchopit a najít svou cestu."

Zdroj: www.vegan-fighter.com http://soucitne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů