Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vykukují zpoza stromů - za lepší ochranu alejí

Vykukují zpoza stromů - za lepší ochranu alejí

Nafotit sérii pohledů a přispět tak k ochraně alejí v Česku se rozhodli nejen přírodovědci Václav Větvička nebo Václav Cílek, ale i další lidé, kteří si českou krajinu bez alejí neumí představit. Z pohlednic z českých stromořadí se tak usmívají například "Vykukové hudebník Petr, tlumočnice Gábina, projektantka Eva nebo projektová manažerka Katka. Lidé si mohou pohlednice zakoupit v inforcentrech v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji nebo v Botanické zahradě v pražské Tróji nebo na webu arnika.org.

"Teprve na poušti jsem pochopil, co je to krajina bez stromů. Musíte tam být delší dobu, aby se člověk z fáze okouzlení propracoval k hluboké depresi z nedostatku vegetace. Alej pěkně odpovídá naší potřebě lidského pořádku, protože je v řadě a s pravidelnými odstupy, i přírodní svobody, protože stromy si dělají, co chtějí," říká přírodovědec Václav Cílek.

"Alej je prostě jednotka krásy české krajiny, cesta k domovu," dodává bývalý ředitel trojské botanické zahrady Václav Větvička.

"Pohlednicemi chceme oslovit tu část veřejnosti, která nejraději vyráží do přírody procházet se nejen alejemi. Na pohledech je odkaz také na anketu Arniky Alej roku, kam mohou výletníci nahrát fotky stromořadí, které při svých toulkách krajinou zahlédli nebo se jimi prošli. Aleje k naší krajině už po staletí neodmyslitelně patří, jsou důležitými biokoridory, a proto si rozhodně důslednou ochranu zaslouží," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky.

Autorským triem pohlednic jsou Jan Losenický, Martin Plocek a Jakub Němeček.

Arnika chrání aleje řadu několik let. Iniciovala vznik petice "Zachraňme stromy" požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 150 tisíc stromů.

václav

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů