Pondělí, 29. dubna 2024

12. dubna - Světový den křečků

Všichni známe křečky, kteří dokážou do svých nadýchaných tváří vměstnat tříchodové jídlo, ale věděli jste, že jim byl věnován celý den? No, teď už ano! Pokud hledáte způsob, jak potěšit svého malého chlupatého kamaráda, pak je tu Světový den křečků!

12. dubna - Světový den křečků

I když můžete svého kamaráda oslavit kdykoli během roku, možná mu ke Světovému dni křečků můžete pořídit extra mrkev či jinou dobrotu?

Na celém světě existuje 24 různých druhů křečků různých velikostí. Dokážete si představit křečka dlouhého 34 centimetrů? Inu, tak velký může být největší druh, křeček evropský! Obecně se ale dá říci, že jsou to docela malá zvířátka - extra mazlivá.

,,Křeček" z německého slova ,,hamstern" znamená ,,hromadit", což je přesně to, co naši milí přátelé hlodavci dělají. Jejich lícní vaky slouží k uchovávání a přenášení potravy, kterou pak schovávají ve svých norách. Někdy však mají oči příliš velké na jejich žaludek (nebo spíše tváře), přičemž jejich váčky se rozšiřují natolik, že se nemohou protlačit vchodem do své nory!

Jsou soumrační (což znamená nejaktivnější za úsvitu a soumraku) a jsou to velmi osamělí tvorové, i když jsou plodnými rodiči. Křečci jsou také velmi zvědavá zvířata, a tak všechny klece pro křečky musí být robustní a odolné proti úniku!

Historie Světového dne křečků
Odhaduje se, že křečci existují již nejméně 15 milionů let, ale nebyli domestikováni až do 20. století. Tento vzrušující vývoj začal, když sa zoolog Israel Aharoni 12. dubna 1930 vydal na expedici hledat syrské křečky v kukuřičném poli. 13 ulovených tvorů bylo poté vyšlechtěno k chovu prvních domestikovaných křečků (známí jako zlatí křečci).

Křečci v zájmovém chovu se rychle rozšířili do míst, jako jsou USA a Velká Británie, ačkoli zůstávají ve volné přírodě v různých evropských a asijských zemích, jako je Čína, Belgie a Řecko. Je smutné, že divoká verze křečka syrského je nyní považována za ohrožený druh.

V současné době je nejoblíbenějším typem domácího křečka syrská varianta, přičemž velmi běžní jsou také zakrslí křečci. Stejně jako ostatní hlodavci jsou široce používáni v laboratořích při studiu různých onemocnění a zdravotních stavů, jako je rakovina plic, žlučové kameny a plicní fibróza.

Jak oslavit Světový den křečků
Nyní víte vše o Světovém dni křečků a možná vás zajímá, jak jej nejlépe oslavit. Pokud máte domácího křečka, existuje spousta způsobů, jak mu ukázat trochu lásky navíc.
Vytvořte lahodnou salátovou pochoutku pro svého kamaráda (a klidně i pro sebe!) s použitím některých nebo všech následujících ingrediencí:
  • Slunečnicová semínka
  • Plátky jablek
  • Zelí
  • Celer
  • Hlávkový salát
  • Rajče
  • Okurka
  • Sušenky
Nezapomeňte se ujistit, že je vše pěkně nakrájeno na malé kousky, aby si váš křeček mohl salát náležitě vychutnat. Umístěte vše do mísy a snažte se navrstvit různé druhy zeleniny a ovoce tak, aby vaši křečci našli různé textury a příchutě.
Potěšte je přidáním nových zábavných hraček do jejich obydlí. Křečci si rádi hrají a jsou nadšení z toho, že vidí nové věci ve svém prostředí, takže se vrhněte na přírodní hračku pro křečka a oslavte to s nimi ve velkém stylu.
Kolečka na cvičení jsou oblíbená v kleci, zatímco míčky pro křečky umožňují těmto zvířátkům, která milují zábavu, bezpečně se toulat po domě. Ve volné přírodě mohou křečci ujít až 10 km za den, takže je důležité, aby pravidelně dostávali zdravou dávku pohybu. Chcete-li to okořenit, můžete jim dokonce postavit bludiště nebo překážkovou dráhu, aby je mohli prozkoumat!
Proč si neudělat focení se svým malým křečkem? Pokud máte fotoaparát, vezměte si makroobjektiv a začněte fotit zblízka, abyste dokonale zachytili veškerou jejich roztomilost. Je důležité, abyste nepoužívali blesk.
Podívejte se, zda se ve vašem okolí nekonají nějaké akce - show křečků jsou oblíbená setkání, na kterých mohou majitelé vystavovat své křečky a účastníci se mohou setkat s podobně smýšlejícími milovníky křečků. A po nějaké zábavě a hrách, proč nepadnout na pohovku a nepodívat se na film o křečcích? Můžete také zhlédnout dokument, kde se dozvíte více o těchto plyšových stvořeních. Perfektní způsob, jak zakončit Světový den křečků!
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů