Středa, 24. dubna 2024

Průběh revize referenčního dokumentu o BAT (BREF) Velkoobjemové organické chemikálie

Připomínky k vydanému prvnímu návrhu, tzn. draftu - D1, referenčního dokumentu o BAT (BREF)...

Průběh revize referenčního dokumentu o BAT (BREF) Velkoobjemové organické chemikálie

V rámci revize referenčního dokumentu o BAT (BREF) "Velkoobjemové organické chemikálie" (z angl. Large Volume Organic Chemical Industry - LVOC) bylo za Českou republiku zasláno 62 připomínek k vydanému návrhu D1. Evropský úřad pro IPPC (z angl. European Integrated Pollution Prevention and Control Bureau - EIPPCB) předložil první návrh (D1) referenčního dokumentu v dubnu 2014 k připomínkám všem členům mezinárodní technické skupiny (z angl. Technical Working Groups - TWG) s termínem do 4. července 2014. TWG tvoří jednotlivé členské státy EU a další organizace (např. CEFIC, EEB - Evropský environmentální výbor). Zároveň EIPPCB vyzval, v rámci zkvalitnění a upřesnění údajů v návrhu D1, k vyplnění dotazníků pro sběr dat a jejich zaslání do EIPPCB (ve stejném termínu jako připomínky k návrhu D1).

Evropský úřad pro IPPC (EIPPCB) celkově obdržel téměř 4000 připomínek k prvnímu návrhu (D1) referenčního dokumentu o BAT (BREF) "Velkoobjemové organické chemikálie". Své připomínky zaslaly tyto členské státy EU: Rakousko, Německo, Švédsko, Belgie, Velké Británie, Polsko, Česká republika, Itálie, Francie, Portugalsko, Maďarsko, Španělsko, Nizozemsko, dále EEB a zástupci průmyslových svazů (CEFIC).

Podkladovým materiálem pro odeslané připomínky za ČR byly připomínky od provozovatelů, kterých se problematika "Velkoobjemových organických chemikálií" v rámci ČR týká:

  • UNIPETROL RPA , s.r.o. (21 připomínek - 13 hlavních + 8 dalších připomínek, výroba nižších olefinů),
  • SPOLCHEMIE Group (6 připomínek - 3 hlavní + 3 další připomínky, výroba epichlorhydrinu),
  • SPOLANA Neratovice, a.s. (23 připomínek - 12 hlavních + 11 dalších připomínek, výroba ethylendichloridu a vinylchloridu monomeru),
  • SYNTHOS Kralupy, a.s. (2 hlavní připomínky, výroba styrenu a aromátů),
  • BorsodChem MCHZ, s.r.o. (10 připomínek - 1 hlavní + 9 dalších připomínek, anilinová chemie).


Tito provozovatelé zároveň vyplnili i dotazníky pro sběr dat k doplnění údajů do prvního návrhu (D1) referenčního dokumentu, které byly rovněž následně zaslány do EIPPCB. Pouze čtyři státy EU doplnily sběr dat, a to Česká republika, Nizozemsko, Portugalsko a Velká Británie. EIPPCB poděkoval adresně těmto státům za zaslání potřebných doplňujících údajů, zejména za sběr dat k nižším olefinům.

Průmyslový svaz CEFIC poslal celkem 2400 připomínek k návrhu D1 referenčního dokumentu o BAT (BREF) "Velkoobjemové organické chemikálie". Většinu připomínek zaslaných Českou republikou uplatnil i průmyslový svaz CEFIC.

Pro EIPPC tím začala práce s tříděním připomínek a pak následně s jejich posouzením. Po dokončení první katalogizace připomínek zašle EIPPCB podrobnější zprávu členským státům EU a dalším organizacím jako zpětnou vazbu o počtu komentářů a připomínek k jednotlivým částem referenčního dokumentu o BAT (BREF), ke kterým byly tyto připomínky vzneseny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů