Sobota, 27. dubna 2024

ISPOP - blíží se velké změny v přihlašování. Povinně přes identitu občana!

ISPOP - blíží se velké změny v přihlašování. Povinně přes identitu občana!

Změna v přihlašování do uživatelských účtů. MŽP zpřísňuje podmínky pro přihlašování se do uživatelských účtů ISPOP. Pro přístup bude povinné využívat pouze Identitu občana.

Změna v přihlašování do uživatelských účtů
Ministerstvo životního prostředí (dále jen "MŽP"), jakožto správce systému CRŽP, v rámci rozvoje systému zpřísňuje podmínky pro přihlašování se do uživatelských účtů v souladu s legislativním výkladem zákona č. 250/2017 Sb., o elektronické identifikaci.
Pro přístup do systémů MŽP (aktuálně se jedná o systémy ISPOP, SEPNO, HNVO, ISOH, ISOH2, IPPC a IPO), které využívají služeb systému CRŽP, bude povinné využívat pouze Identitu občana případně JIP/KAAS (v případě úředníků). Tato povinnost vychází z § 2 zmíněného zákona č. 250/2017 Sb., o elektronické identifikaci. Identifikace uživatele v systému identitou občana je především z důvodu bezpečnostních, kdy se významně zvyšuje důvěryhodnost uživatelského účtu a bezpečnost uživatelských dat konkrétní osoby, které účet patří a také dat firemních, ke kterým má tato osoba přístup.
Zatím není termín stanoven
Přesné datum povinného přihlášení pouze pomocí Identity občana nebo JIP/KAAS není pevně stanoveno, a je možné, že dojde k tomuto přechodu bez dalšího upozornění. Proto doporučujeme provést propojení Vašeho uživatelského účtu s externí identitou co nejdříve a již přistupovat k dotčeným systémům přes tuto identitu. Přihlášení přes ,,Jméno + Heslo + 2. faktor" nebude možné v případě českých občanů nadále využívat.
Postup přidání Identity ke stávajícímu uživatelskému účtu je popsán v kapitole 4 příslušného manuálu viz https://crzp.mzp.cz/portal/wp-content/uploads/CRZP_Manual_Externi_identita.pdf.
V případě Vašich dotazů se prosím obracejte na telefonickou nebo písemnou podporu systému CRŽP viz https://crzp.mzp.cz/portal/kontakty/.
Poznámka Envigroup
Raději si s tím pohrajte už teď. Hlavně ti, co používají více uživatelských účtů (např. poradce, který používá přihlašovací údaje zákazníků) mohou mít s novinkou problém. Při krátkém zkoušení jsem mohl Identitu (v mém případě jsem použil Mobilní klíč eGovernmentu) přiřadit jen jednomu z mých účtů. K jiném to šlo, jen když jsem u původního účtu propojení identity zrušil. Také se systém při dalších propojování už neptal na typ Identity.
Pokud zatím žádnou identitu nemáte, měli byste si ji rychle zřídit. Máte na výběr:
Mobilní klíč eGovermentu je nástroj, který využívá účtu v rámci Portálu Národní identitní autority. Místo zadávání jména a hesla využijete mobilní aplikaci a načtete QR kód zobrazený na přihlašovací stránce.
eObčanka umožňuje přihlášení prostřednictvím nového občanského průkazu vydaného po 1. 7. 2018, který obsahuje čip a jeho elektronická funkcionalita byla aktivována. Pro přihlášení tímto občanským průkazem je zapotřebí čtečka dokladů a nainstalovaný příslušný software.
NIA ID je obdoba Mobilního klíče eGovermentu, která taktéž využívá účtu v rámci Národní identitní autority, nicméně místo mobilní aplikace s načtením QR kódu, se u této služby využívá zaslání kódu přes SMS.
IIG - International ID Gateway z technických důvodů nelze pro přístup do systému CRŽP využít.
I.CA identita s kartou Starcos je identifikační prostředek vydaný společností První certifikační autorita, a.s. Pro přihlášení je nutná čtečka čipových karet a nainstalovaný ovládací software SecureStore, který je ke stažení zde. Pokud máte problémy s využitím tohoto nástroje obraťte se prosím na podporu zde.
MojeID je komerční služba, která po dodatečném zabezpečení bezpečnostním klíčem, poskytuje i možnost přístupu k systémům státní správy.

Druhý faktor
Pokud u svého účtu dosud nemáte vyplněny údaje pro dvoufaktorové ověření, tak bych rozhodně rychle chybějící údaje ve správě účtu doplnil. Lze předpokládat, že CENIA neprve zavede povinně dvoufaktorové ověření a pak přijde přihlášení pouze pomocí Identity občana.
Autor: Ing. Zdeněk Fildán, ENVI GROUP s.r.o.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů