Sobota, 20. dubna 2024

Ministerstvo zemědělství zve na den otevřených vrátek na lokálních farmách

Ministerstvo zemědělství zve na den otevřených vrátek na lokálních farmách

Ochutnat výrobky z místní farmy, ale i produkci zemědělců z okolí, nakoupit kvalitní potraviny z regionu a podívat se, jak farmáři hospodaří a vyrábí skvělé lahůdky - to všechno mohou 2. srpna zažít návštěvníci Kozí farmy Zerlina v Hážovicích v rámci nového projektu Ministerstva zemědělství (MZe) s názvem Poznej svého farmáře.

MZe zaznamenalo mezi malými farmáři o účast v projektu obrovský zájem. Ze dvou stovek přihlášek vybrala odborná komise pět hostitelů nového projektu - Farmu Čapí letka z Mokřice u Krásné Hory nad Vltavou (26.7.), Kozí farmu Zerlina z Hážovic u Rožnova pod Radhoštěm (9.8.), Ma-Ma rodinnou mlékárnu Úhořilka ze Štoků (23.8.), Farmu pod Lipou z Rokytnice v Orlických horách (30.8.) a EKO Sady Komňa u Uherského Brodu (13.9.).

"Vždy v sobotu jedna z farem otevře svá "vrátka" pro návštěvníky a nechá je nahlédnout do provozu. Společně s hostitelskou farmou se představí i další lokální chovatelé a pěstitelé a nabídnou k prodeji své produkty, " informovalo MZe. Kromě toho budou v nabídce potraviny oceněné značkou Regionální potravina a chybět nebude ani doprovodný program - cimbálová muzika Portáši, divadlo Řád červených nosů, zábavné hry pro děti i dospělé, hrací koutky i rozhovory s přítomnými farmáři.

Farma Zerlina nabídne vynikající kozí sýry a výroky z kozího mléka, František Šubert přiveze pravé štramberské uši, valašské frgály, koláčky a plněné rohlíčky nabídne Pekárna Anežka ze Starého Jičína. Tradiční tyčinky, které měl rád už prezident Masaryk, najdete ve stánku Goldova pekařství. Ovoce, zeleninu a brambory přiveze Miroslav Lička ze Sedlnic, Mlékárna Čeladenka bude točit svou vynikající zmrzlinu. Malá rodinná firma Lubomíra Janhuby nabídne produkty z plodů aronie, kterou pěstuje na vlastních plantážích v čistém prostředí Podbeskydí. Další produkty lokálních producentů, domácí džemy nebo kávu a další výrobky zdravé výživy nabídne Bio Café z Frýdlantu nad Ostravicí. V nabídce najdete také lokální produkty oceněné značkou Regionální potravina. Chybět nebudou ochutnávky a občerstvení. Vstup na akci je zdarma.


Kozí farma Zerlina, Hážovice 2070, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm - 9. 8. 2014
Rodinná ekologická farma je zaměřená na výrobu kvalitních certifikovaných bio produktů z kozího mléka. Farma se specializuje na faremní prodej ze dvora a agroturistické aktivity, které zpřístupňují návštěvníkům řemeslné a kulturní tradice Valašska, a současně seznamují návštěvníky se životem na Valašsku dnes. Na farmě chovají kozy hnědé krátkosrsté, které jsou součástí českého genofondu. V nabídce najdete mimo různých druhů sýrů i pasterované a nepasterované kozí mléko, syrovátku a jogurty, vše v kvalitě BIO. Měkké druhy kozích bio-sýrů jsou vhodné do pomazánek a salátů, polotvrdé sýry jsou vhodné na zapékání, zrající sýry k pivu, vínu i na grilování. Specialitou farmy jsou zrající kozí bio sýry - Beskyd, Pepin a Gabrin. Beskyd je poctivý valašský polotvrdý zrající sýr pod kůrkou, který zraje 2 měsíce, Gabrin a Pepin zrají pod různými druhy ušlechtilé plísně 3-4 týdny. Sýry Beskyd a Gabrin získaly ocenění v gastronomické soutěži o nejlepší Valašský sýr.

Více informací: www.jentodobre.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů