Pátek, 26. dubna 2024

Rozpočet MŽP si příští rok polepší ve mzdách a povodňové službě

Rozpočet MŽP si příští rok polepší ve mzdách a povodňové službě

Zaměstnancům, kteří spadají pod ministerstvo životního prostředí (MŽP), v příštím roce mírně vzrostou platy. Navýšení rozpočtu čeká i Český hydrometeorologický ústav, konkrétně na povodňovou a výstražnou službu má jít o 25 milionů korun navíc. O deset milionů víc má jít do rozpočtu Národního parku České Švýcarsko za podmínky, že stejnou částku do státního rozpočtu odvede. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Navýšení rozpočtu MŽP zřejmě není konečné.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jednal o rozpočtu svého resortu s ministrem financí a šéfem Hnutí ANO Andrejem Babišem už v pátek. Až se vrátí Brabec z dovolené, budou pokračovat. Podle Roubíčkové je v jednání ještě 1,5 miliardy pro Státní fond životního prostředí na kofinancování projektů z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP).

"Finální částka bude záviset na reálném čerpání z OPŽP v průběhu roku. Ministr nevyloučil ani snahu o získání dalších prostředků na ochranu životního prostředí po svém návratu z dovolené, kdy by se chtěl znovu s ministrem Babišem setkat," uvedla Roubíčkové. Podle ní se bude také jednat například o 34 milionech na účast v mezinárodních organizacích.

Babiš v úterý řekl, že by ministerstva měla mít příští rok na své výdaje o 16 miliard korun více, než byl původní návrh. Vyšší příjmy mají obstarat lepší výběr daní a peníze ze státních firem. Babiš v těchto dnech jedná s ministry o jejich požadavcích. Dnes odpoledne se sejde se zástupci výzkumu.

Mzdy zaměstnanců resortu životního prostředí, pod který spadá například Česká geologická služba a Česká inspekce životního prostředí, mají vzrůst proti letošnímu roku o 3,5 procenta. Třeba inspektoři ČIŽP si dlouhodobě stěžují na nízké mzdy, kvůli nim především v Praze odcházejí do lépe ohodnocených zaměstnání.
Finanční zajištění čeká podle Roubíčkové i Program péče o krajinu, kam patří například kosení luk nebo ochrana krajiny proti erozi. MŽP ho pokryje z úspor, které resort v minulých letech ušetřil.

MŽP hospodaří s celkovou částkou okolo tří miliard korun, proti ostatním resortům je sice menší, ale naopak spravuje téměř největší částku z evropských fondů. Zatím se v OPŽP pro příštích šest let počítá se zhruba 70 miliardami korun. Doposud však patřil kvůli špatnému čerpání a ztrátám peněz k těm rizikovým.
Brabec už dříve řekl, že by letos ztráta z čerpání z fondů měla klesnout ze zhruba 14 miliard korun na méně než devět miliard a příští rok z pěti miliard na nulu. První odhady celkových ztrát přesahovaly v letech 2013-2015 více než 25 miliard korun. MŽP se už dříve také zavázalo, že bude příští rok víc šetřit hlavně na smlouvách s externími poradci, právníky a při nákupu IT služeb.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů