Středa, 24. dubna 2024

Majitelé domů v Jablonci mohou žádat o dotace na čističky

Majitelé domů v Jablonci mohou žádat o dotace na čističky

Majitelé rodinných a bytových domů v Jablonci nad Nisou mohou do konce října žádat o dotace na výstavbu malých čistíren odpadních vod a kanalizačních přípojek. Získat mohou až polovinu nákladů, maximálně ale 50.000 korun na bytovou jednotku, řekl dnes ČTK náměstek primátora Petr Vobořil (Domov nad Nisou). Další potřebné peníze si ale mohou zájemci od města výhodně půjčit.

Dotace na čistírny a kanalizační přípojky poskytuje město od loňského roku z Fondu na zlepšení úrovně bydlení. Ten ve městě funguje už přes 20 let a původně z něj radnice půjčovala na opravy domů a bytů. Zájem o půjčky ale v posledních letech v Jablonci klesal a radnice dokonce zvažovala, zda program nezrušit. Nakonec ho zachovala. "Program oživilo, že jsme snížili úroky," vysvětlil ekonomický náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Místo šestiprocentního úroku dnes platí lidé městu dvě až 2,45 procenta. Půjčky město poskytuje na tři až sedm let.

Program navíc rozšířila nabídka dotací a půjček na stavbu čistíren odpadních vod a kanalizačních přípojek. Zřízením nového programu reagovalo město na poptávku obyvatel hlavně v okrajových částech Jablonce. "Inspirace byla hlavně z oblasti U Staré lípy, kde už dlouhou dobu obyvatelé čekají na řešení kanalizace. Bohužel těch objektů je tam velmi málo, takže investice by na počet objektů byla příliš velká," vysvětlil Vobořil. Loni Jablonec podpořil výstavbu 28 malých čistíren odpadních vod, na které rozdělil 1,547 milionu korun. Letos bylo zatím předloženo 15 projektových záměrů.

Jablonec není jediným městem, které dotace nabízí. Podobně mohou o dotace na čistírny žádat také obyvatelé části Častolovice v České Lípě. Pilotní projekt vyhlásila radnice před rokem, a původně chtěla příjem žádostí ukončit už loni v prosinci. Zájem se ale zvyšoval pomalu, termín tak nejprve zastupitelé prodloužili do konce června a pak znovu. I v České Lípě tak mohou lidé o dotaci žádat až do 31. října. Majitelům rodinných domů nabízí radnice až 100.000 korun, nejvýše ale 85 procent nákladů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů