Čtvrtek, 28. března 2024

Zpracovávají elektroodpad z celé Evropy

Zpracovávají elektroodpad z celé Evropy

Tuzemská společnost Enviropol postavila u Jihlavy jeden z nejmodernějších závodů na zpracování elektroodpadu v Evropě. Továrna vyrostla na zelené louce a jenom investice do technologií činily 87 milionů korun. "V květnu 2013 jsme zahájili zkušební provoz linky, abychom si ověřili naše zkušenosti ze zahraničí. V tuto chvíli jsme již v plném provozu, přestože nevyužíváme plnou kapacitu továrny," uvedl Robert Klobučník, ředitel společnosti Enviropol.

Elektroodpad firma nakupuje nejen v Česku, ale prakticky v celé Evropské unii. Cena této komodity je závislá na ceně kovů na světových trzích. Finálním produktem jsou suroviny pro další zpracování, které Enviropol prodává zpět do zemí EU. Mezi hlavní zákazníky patří hutě a další kovy zpracující továrny.

Enviropol patří k největším zpracovatelům elektroodpadu v Česku. Na tuzemském trhu přitom vyřazené spotřebiče nakupují i zahraniční firmy se stejným zaměřením. Enviropol je stoprocentně vlastněn společností Asekol Holding, kterou založilo osm mezinárodních výrobců elektroniky jako Panasonic, LG Electronics či Samsung.

Klíčovou částí jihlavského provozu je linka, jejíž technologie pocházejí od zahraničních dodavatelů z více než 13 zemí. Hala se rozkládá na ploše pěti tisíc metrů čtverečních a její roční kapacita je 21 tisíc tun elektroodpadu. V současné době má provoz pouze dvoutřetinové vytížení a denně zpracuje 60 tun odpadu. Specializací firmy jsou malé domácí spotřebiče, jako jsou audioa videopřehrávače, drobné počítačové vybavení, pračky a další.

Kromě vysoké kapacity a vyspělých technologií musí linka splňovat i ekologické a bezpečnostní limity. "Standardní legislativní povinnost je využití 75 procent průměrné hmotnosti recyklovaného elektrozařízení. Naše linka aktuálně dosahuje využití 95 procent," podtrhuje vyspělost technologií Klobučník.

Elektrospotřebiče jsou nejprve manuálně zbaveny všech nebezpečných komponent, jakými jsou například baterie, kondenzátory nebo tonery. Následně jsou rozdrceny a postupují přes třídicí proces. "Díky tomu, že linka materiály třídí a separuje, odpadá jejich předávání překupníkům nebo následným zpracovatelům pro náročný proces dotřiďování, jako je tomu u běžných technologií. Čistota kovových výstupů umožňuje přímé dodání na zpracování v kovohutích," vysvětluje Klobučník.

Celkem má Enviropol 103 zaměstnanců, z nichž více než polovinu tvoří zdravotně postižení lidé. Podnik má pobočky v Praze, Plzni, Letech, Hradci Králové, Brně a Ostravě, jež kromě hlavního města slouží jako překladiště materiálu nebo místa určená k ruční demontáži elektroodpadu.

AUTOR: Dagmar Klimovičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů