Úterý, 19. března 2024

Na jihu Moravy a východu Čech hrozí povodně, varují meteorologové

Na jihu Moravy a východu Čech hrozí povodně, varují meteorologové
Kvůli vytrvalému dešti zůstávají rozvodněné některé řeky a potoky na jihovýchodě Česka. Meteorologové varují před povodněmi v Jihomoravském kraji, na Vysočině a v části Pardubického kraje. Výstraha platí do půlnoci z neděle na pondělí. Pršet bude zejména na jihu Čech a Moravy.

Výstraha na povodňovou pohotovost (vysoký stupeň nebezpečí) se týká Vysočiny, Jihomoravského kraje a svitavského okresu v Pardubickém kraji. Výstraha na nízký stupeň nebezpečí platí od sobotního podvečera do půlnoci z neděle na pondělí v Jihočeském kraji.

"Vzhledem k vysokému nasycení v oblasti střední a dolní Moravy, v povodí Dyje a tocích odvodňujících Českomoravskou vrchovinu budou toky rychle reagovat i na srážky nižší intenzity," uvedl Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na Českomoravské vrchovině přetrvává na mnoha tocích první stupeň povodňové aktivity, ale řeky a potoky klesají. Kulminovat bude Svitava v Bílovicích nad Svitavou a Svratka v Židlochovicích. Klesají říčky Jevíčka, Hloučela u vodní nádrže Plumlov a Třebůvka. Hladina Dyje bude stoupat, protože vodohospodáři odpouštějí nádrž Nové Mlýny.

Během soboty meteorologové očekávají vzestupy hladin řek i na horských a podhorských tocích v Jihočeském kraji. "Na některých úsecích zejména horní Malše, horní Blanice a horní Otavy očekáváme v noci na neděli a v neděli překročení 1. stupeň povodňové aktivity," doplnil Šrámek.

V pátek hrozila povodní nejvíc říčka Velička na Hodonínsku, která vystoupala o půl metru nad normál k třetímu povodňovému stupni, ale pak zase klesla (více zde).

Hladiny řek a potoků

Šlapanka - (v Mírovce) klesá
Úsobrnský potok - (v Jaroměřicích) klesá
Jevíčka - (v Chornici) klesá
Třebůvka - (v Hraničkách) klesá
Hloučela - (v Plumlově) setrvalý stav
Haná - (ve Vyškově) setrvalý stav
Želetavka - (v Jemnici) stav blízký kulminaci
Svratka - (Brno-Poříčí) setrvalý stav
Svitava - (v Bílovicích nad Svitavou) stav blízký kulminaci
Svratka - (v Židlochovicích) stav blízký kulminaci
Balinka - (v Balinách) stav blízký kulminaci
Dyje - (Ladná) setrvalý stav

Stav k 8:00

Na jihu Moravy napršelo do sobotního rána až 25 milimetrů, což jindy bývá úhrn za několik dní či týdnů. Nejvíce srážek bylo v Krušných horách na Klínovci, a sice 48 milimetrů.

Podle předpovědi dosáhnou v sobotu nejvyšší teploty na většině území 22 stupňů Celsia, na jihu 16 stupňů a čekají se spíše jen přeháňky.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů